El 41% dels espanyols estan a favor de les relacions obertes en la parella

Gairebé el 50% creuen que es poden mantenir dues o més relacions afectivosexuales alhora, segons una enquesta del CIS

Imatge d'arxiu d'una parella

Imatge d'arxiu d'una parella

EFE

Més del 40% dels espanyols (en concret el 41,4%) estan d’acord que es poden mantenir relacions sexuals fora de la parella i un percentatge una mica superior, el 47,4%, creuen que una persona pot mantenir dues o més relacions afectivosexuals alhora. Així ho reflecteixen els resultats de la tercera onada de l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre relacions socials i afectives després de la pandèmia, publicats aquest dimecres.

En assumptes d’amor, la majoria dels enquestats diuen estar molt units emocionalment a la seva parella i gairebé set de cada deu assenteixen a l’afirmació que l’amor «ho pot tot».

Un percentatge una mica més elevat, el 79%, estan d’acord o molt d’acord amb l’afirmació que, «si s’estima veritablement, s’és fidel a la parella», tot i que el 47,4% també assenyalen que una persona pot mantenir dues o més relacions afectivosexuals alhora, enfront del 49,7% que afirmen just el contrari. També és alt el nombre d’espanyols que estan d’acord que els membres d’una parella poden mantenir la seva relació afectiva sense conviure junts per preservar la seva independència (66,4%).

El 41,4% estan d’acord o molt d’acord que els membres d’una parella poden acordar tenir relacions sexuals amb altres persones fora de la parella sense que hi hagi vincle sentimental amb ells o elles, mentre que el 30% es posicionen en contra. A més, prop d’un 70% creuen que es poden mantenir relacions sexuals amb algú sense estimar aquesta persona, enfront del 29% que diuen el contrari.

Quant a la importància que els enquestats donen a diferents aspectes a l’hora de començar una relació, l’atractiu físic i l’estatus econòmic no són els que més destaquen, sinó que els més rellevants –segons afirmen– són la seva implicació en les tasques domèstiques, la satisfacció en les relacions sexuals, la independència econòmica i el desig de tenir fills.

L’enquesta pregunta també sobre l’orientació sexual: el 90,9% es declaren heterosexuals; l’1,9%, homosexuals; el 3,7%, bisexuals; el 0,4%, asexuals, i el 0,8%, d’«una altra orientació».

El CIS detecta així mateix que en una escala de l’1 al 10, només el 0,4% es declaren «completament infeliços», enfront el 20,2% que sostenen exactament el contrari, i un 18,5% que se situen en el número 9.

La religió

D’altra banda, només el 16,5% diuen que són catòlics practicants; un 36,2%, catòlics no practicants; un 2,7%, creients d’una altra religió; un 13,1%, agnòstics; un 13,3%, «indiferents, no creients», i un 17%, ateus.

El 30% mai acudeixen a missa o altres oficis religiosos (sense comptar les cerimònies de tipus social, com ara casaments o funerals); un 20,5%, gairebé mai; un 21%, diverses vegades a l’any; un 10%, dues o tres vegades al mes; un 13,2%, cada diumenge i els dies festius, i gairebé un 5%, diverses vegades a la setmana.

Ús d’internet

Quant a l’ús d’internet, hi ha una percepció dispar sobre la seva repercussió en les relacions humanes: el 73% creuen que disminueix la comunicació en família, i el 81%, que aïlla més les persones, però un 82% afirmen que les noves tecnologies han acostat a familiars amb els quals no es conviu.

En aquest context, la majoria coincideixen que les relacions per internet en comparació amb les de «cara a cara» no generen més confiança, afecte, sinceritat o fidelitat.