Aquest econòmic suplement està de moda pels seus múltiples beneficis

Útil per a la salut cerebral i per a la prevenció de malalties cardiovasculars, necessites conèixer aquest complement d'origen natural

El suplement que ajuda a reduir la inflamació

El suplement que ajuda a reduir la inflamació / Freepik

Juan Luis Martín

La cúrcuma, coneguda científicament com Curcuma longa, ha estat venerada durant segles en la medicina tradicional de l'Índia, coneguda com Ayurveda, i en la medicina tradicional xinesa.

Aquest rizoma de vibrant color groc no sols s'ha utilitzat com a espècia culinària, sinó també com a remei medicinal. Aquí explorem les seves propietats i com pot contribuir a un estil de vida saludable.

Propietats i composició

El principal compost actiu de la cúrcuma és la curcumina, un polifenol que posseeix potents propietats antiinflamatòries i antioxidants. La curcumina constitueix aproximadament el 3-5% del pes de la cúrcuma i és responsable del seu característic color groc.

Beneficis per a la salut

  • Propietats antiinflamatòries: la inflamació crònica és un factor subjacent en moltes malalties comunes, incloses malalties cardíaques, càncer, síndrome metabòlica, Alzheimer i diverses condicions degeneratives. La curcumina pot inhibir diverses molècules que juguen un paper important en la inflamació, proporcionant un efecte similar al d'alguns fàrmacs antiinflamatoris, però sense els efectes secundaris.
  • Potent antioxidant: els antioxidants són crucials per a protegir el cos contra el mal dels radicals lliures. La curcumina no sols neutralitza els radicals lliures directament, sinó que també estimula els propis enzims antioxidants del cos, la qual cosa ofereix una doble capa de protecció.
  • Millora de la salut cerebral: diversos estudis suggereixen que la curcumina pot augmentar els nivells del factor neurotròfic derivat del cervell (BDNF), una hormona que promou el creixement de noves neurones i combat diversos processos degeneratius en el cervell. Això podria tenir implicacions positives per a malalties com l'Alzheimer. Tot això perquè la curcumina inhibeix la creació de les plaques B-amiloides, que són les causants d'aquest.
  • Suport al sistema cardiovascular: la curcumina pot millorar la funció de l'endoteli, que és el revestiment dels vasos sanguinis. La disfunció endotelial és un factor important en les malalties cardíaques. A més, el seu efecte antiinflamatori i antioxidant també contribueix a la salut cardiovascular.
  • Propietats anticancerígenes: recerques preliminars han indicat que la curcumina pot influir en el creixement i desenvolupament del càncer a nivell molecular. Pot reduir l'angiogénesis (creixement de nous vasos sanguinis en tumors), la metàstasi (propagació del càncer), i contribuir a la mort de les cèl·lules canceroses.