L'OCU ha parlat: dues cerveses especials de marca blanca són millors que la més famoses

Cervesa

Cervesa / Freepik

Alexandra Costa

La cervesa és una de les begudes més consumides en el món. Cada espanyol consumeix 23,31 litres a l'any, segons el Ministeri de Consum. L'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha fet públic el seu estudi sobre les millors cerveses especials del mercat, i el resultat és sorprenent: ni grans marques ni preus alts, les que més punts aconsegueixen són de marca blanca i molt barates.

La cervesa és un dels plaers preferits dels espanyols, encara que els gustos i preferències varien d'una regió a una altra. Mahou, Amstel i San Miguel són les marques més consumides a Espanya, mentre que a Catalunya hi ha una que triomfa sobre la resta.

Tast a cegues de 16 cerveses

L'OCU ha analitzat recentment, en un laboratori i en un tast a cegues, 16 cerveses en llauna del tipus Lager (de fermentació baixa). Sorprenentment, les versions de les grans marques, com són Mahou Especial, Cruzcampo Especial o Estrella Galícia Especial, no s'han acostat ni al podi, que l'ocupen quatre marques blanques.

L'organització ha valorat des de la composició, el processament i la degustació dels productes fins a l'etiquetatge i el preu. Però les característiques més rellevants per a prendre la decisió final del jurat, format per cinc jutges experts que segueixen la metodologia BJCP (Beer Judge Certification Program) han estat el seu aspecte, l'aroma, el sabor i la sensació que deixa en la boca, gràcies al seu cos, cremositat i carbonatació.

Les millors cerveses especials

Amb tots aquests elements sobre la taula, les cerveses Ramblers Especial dels supermercats Dia i la Steinsburg Especial de Mercadona són les millors cerveses especials amb una puntuació de 73 punts. Quant a la primera, el preu de la llauna és de 0,37 euros i es caracteritza pel seu ser poc amarga, amb cos mitjà i alta carbonatació. Per part seva, la de Mercadona té el mateix preu i destaca la seva amargor baixa, poc cos i alta sensació de gas.

Completen el podi de l'OCU la cervesa Aurum Especial d'Eroski (71 punts) i El Corte Inglés Especial (70). La primera beguda d'aquesta mena de marca en el rànquing de les millors és la Mahou 5 Estrelles (66 punts i 0,84 cèntims la llauna).