Graelles amb mataespurnes

Comença l'època de les barbacoes, però què està permès i què no?

Fins a l’octubre està prohibit encendre foc en entorns forestals per evitar incendis, però hi ha excepcions a la llei

Persones fent una barbacoa

Persones fent una barbacoa / Freepik

Redacció

Hem entrat oficialment a l'estiu. De segur que tens ganes de fer barbacoes amb piscina juntament amb els amics o familiars, però abans hauries de conèixer on pots fer-les i quines pots utilitzar, perquè no totes les barbacoes són vàlides en aquest període de temps.

Fer una barbacoa és una activitat social i gastronòmica molt habitual amb el bon temps, però comporta un alt risc d’incendi forestal si no la fem bé. A més, els experts auguren que serà un dels estius «més complicats dels últims anys».

La llei acota l’ús de barbacoes

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat prohibeix fer foc de tot tipus en terrenys forestals. Tampoc es poden encendre als 500 metres que envolten aquests espais.

D’aquesta manera, durant aquests set mesos no es pot encendre foc amb cap finalitat prop d’un terreny forestal, ja siguin boscos o matolls. Això inclou, evidentment, la crema de restes agrícoles o de jardineria, però també els focs d’esbarjo i les barbacoes.

Les barbacoes intel·ligents arriben a casa teva

Les barbacoes amb els amics

Excepcions a la norma

Aquesta llei té tres excepcions pel que fa a les barbacoes a l’aire lliure. Es poden realitzar en les urbanitzacions si és en una barbacoa d’obra amb mataespurnes. És a dir, han de posseir dispositius mecànics que permetin aturar o apagar l’emissió o propagació de cendres o materials incandescents. A més, han de ser graelles que estiguin tancades per tres parets. Així que si tens una barbacoa portàtil, deixa-la a casa.

També es pot disfrutar d’una graellada a les instal·lacions construïdes per a això en les àrees recreatives que compleixin la normativa. Compte: és obligatori disposar d’una autorització expressa de l’ajuntament on estigui localitzada.

La tercera excepció és la comentada anteriorment: fora del perímetre de 500 metres de qualsevol terreny forestal. Els experts recomanen encendre les barbacoes lluny de la vegetació i tenir aigua a prop per si cal apagar algun petit incendi.