Si veus això al pernil dolç, llença’l directament a les escombraries!

Moltes vegades no recordem quants dies fa que vam obrir el paquet | Aquests trucs t'ajudaran a saber quan descartar-lo

Unes làmines de pernil dolç

Unes làmines de pernil dolç / Arxiu

Redacció

El pernil dolç és un dels aliments imprescindibles a la nevera: és un dels preferits entre els més petits i ens ajuda a afegir sabor a sandvitxostorrades, truites, pizzes, croquetes... Combina bé amb tot.

Cal anar alerta, però. Solem comprar el pernil envasat en paquets on ve ja tallat. I amb els dies és probable perdre la noció del temps i no recordar quan el vam obrir per primera vegada. Tenim ben present i a la vista la data de consum preferent, però no a partir de quin dia es va posar en marxa el compte enrere perquè aquest aliment es faci malbé. Si badem, el pernil es pot tornar, fins i tot, perillós.

Per aquest motiu, t’expliquem quan hauries de descartar de forma definitiva els talls de pernil dolç que tens a la nevera.

Tacte, olfacte i vista

El símptoma principal que ens indica que el pernil dolça ja no té un bon estat és que comença a presentar un tacte viscós i gelatinós. A això se li afegeix una forta olor, similar a la del sofre o l’amoníac. T'expliquem què està passant en aquest moment dins del teu pernil: s'hi estan desenvolupant bacteris, floridura i llevats per la descomposició del producte.

Segons Juan Pedro Camou Arriola, investigador del Centre d’Investigació en Alimentació i Desenvolupament (CIEU) de Mèxic, aquests bacteris són benignes i, tot i la forta olor i el gust, en petites quantitats no resulten perjudicials per a la salut.

Però, tot i aquestes declaracions, Camou no recomana consumir aquest aliment un cop canvi d'aparença, ja que és impossible saber si a la vegada hi han crescut altres bacteris que sí que poden ser malignes.

Com a últim recurs, es pot rentar el tall de pernil amb aigua i veure si així desapareix la pudor i el gust. En aquest cas, el més probable és que no resulti nociu per a la salut. Però si, per contra, la fortor i el gust segueix presentno s’ha de consumir, ja que es corre el risc de patir una infecció estomacal.

Un altre dels símptomes que ens alerten que hem de llençar el pernil és el color. Quan comenci a presentar una gamma cromàtica fora del rosa amb matisos grisencs i s’acosti al blanc, negre, gris, marró o verd, cal dir prou: és un clar indicador que la floridura està començant a créixer al tall.

[object Object]

La correcta preservació dels aliments juga un paper fonamental en la seva esperança de vida. En el cas dels embotits, s’han de conservar a una temperatura d’entre 0 i 2 graus des del seu empaquetament fins al seu consum. Si en algun moment es trenca aquesta cadena de fred, és possible que hi hagi una descomposició més ràpida.

Un altre factor a tenir en compte és que, en obrir el paquet, el temps de vida del producte s’escurça considerablement, especialment quan la temperatura del lloc és alta i el frigorífic està a una temperatura superior als 4 graus. En aquest cas, un pernil dolç obert tot just dura una mitjana de 3 a 4 dies a la nevera.

Ara, amb aquestes claus, ja tens tota la informació necessària per valorar la permanència d’aquest menjar a la teva nevera.