Descobreixen una recepta culinària de fa 4.000 anys
A hores d'ara, és la recepta més antiga del món
T'expliquem com fer-la pas a pas

La recepta tradicional més antiga del planeta / freepik
Luis Miguel Mora
Cuinar sempre ha estat de moda. I els plats tradicionals mai passen a segon terme, tot i les nombroses innovacions culinàries. I és que la cuina tradicional conté diversos aliments i maneres de fer que no s'han de perdre per la rapidesa d'aquest segle. Així doncs, avui et descobrirem quina és la recepta més antiga del món, gràcies a uns investigadors de la Universitat de Yale.
Al llarg de la història hi ha hagut milers de receptes, però n'hi ha algunes que et permeten recordar el passat. Això és perquè poden recordar-te algun familiar que les preparava o pel simple fet que la història les ha portat fins als nostres dies.
El descobriment de la recepta més antiga
La Universitat de Yale ha desxifrat un conjunt de 25 tauletes mil·lenàries. I això ha fet descobrir que aquest conjunt de tauletes conformen un llibre de receptes. Gràcies a aquesta traducció van poder revelar quina és la recepta més antiga del món.
Es tracta d'un guisat de xai que té l'origen a Babilònia, on aquests plats estaven reservats per a l'elit. La recepta té més de 4.000 anys d'antiguitat.
Un equip de la universitat es va encarregar de recrear minuciosament la recepta, juntament amb dues més. Es van presentar a l'esdeveniment “Una gana pel passat” on van presentar la seva elaboració.
Ingredients
- 450 grams de cama de xai trossejada
- ½ tassa amb greix d'ovella fosa
- ½ cullerada de sal
- 1 got de cervesa
- ½ got d'aigua
- 1 ceba picada
- 1 got de ruca picada
- ½ got coriandre picat

La recepta de guisat de xai / freepik
- 1 culleradeta de comí
- 450 grams de remolatxa fresca trossejada
- 1 porro picat
- 2 alls
- 1 cullerada de llavor de coriandre
- Porradell i coriandre picats per elaborar una pasta
Gojko Barjamovic i Nawal Nashrall, experts culinaris, van controlar el procés d'elaboració.
Preparació de la recepta
- Escalfeu el greix d'ovella en una olla gran.
- Afegiu-hi el xai i poseu el foc a màxima potència perquè s'evapori la humitat.
- Incorporeu la ceba
- Incorporeu la remolatxa, la ruca i el coriandre. Cuineu-ho fins que s'evapori tota la humitat.
- Aboqueu la cervesa juntament amb aigua i poseu a bullir
- Disminuïu el foc i afegiu el porro i els grans d'all picats
- Deixeu una hora que el guisat vagi a foc lent
- Piqueu porradell i coriandre fresc fins a obtenir una pasta
- Emplateu el guisat i empolvoreu llavors seques de coriandre al costat de la pasta elaborada anteriorment
L'elaboració d'aquesta recepta és un homenatge a l'evolució de la cuina al llarg dels segles. Ensenya com és possible adaptar menjars antics als temps i malgrat que, els canvis demostren que compartir moments forma part dels éssers humans.
- El relat dels viatgers de l'avió que va succionar un home a Milà, ja a Espanya: 'Va venir corrents, va passar per sota i vam sentir una vibració molt forta
- L'últim adeu a Pere Camps, activista social i musical manresà, omple a vessar el tanatori Mémora
- Entren a robar a la Regina de Manresa i s'emporten 40.000 euros en perfums
- El món de l’esport omple la platea del Kursaal de Manresa per homenatjar Pere Miró, el manresà més olímpic
- Aquesta és la piscina més econòmica del Bages
- Habitatges de Santpedor pateixen les molèsties de la xinxa de la colza
- Els germans i actors Marc i Jan Buxaderas, pregoners de la Festa Major de Manresa
- S'enfronta a 14 anys de presó per atropellar greument una agent i ferir sis persones més durant una persecució a Manresa