Diada i festa major. Cardona no s’està de res. L’últim bastió que va caure de la Guerra de Successió, ha recordat aquest dissabte al migdia, vigília de la Diada, els combatents en un acte que ha servit, també, per traspassar al col·lectiu Memorial 1714 l’anomenada flama de la resistència que l’Ajuntament custodia els 365 dies de l’any perquè l’encengui aquest vespre al Fossar de les Moreres de Barcelona. La flama també ha viatjat cap a Sant Hilari de Sacalm, on va néixer el general Josep Moragues, un dels defensors de Barcelona. A l’acte, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha emplaçat tothom a treballar, construir i sumar «per recuperar en el futur allò que vam perdre el 1714».

L’acte, ple de simbolisme, s'ha iniciat al vestíbul de l’Ajuntament on Estruch ga rebut els convidats a la cerimòni. Entre altres la delegada del Govern a la Catalunya central, Rosa Vestit; l’alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Ramon Veciana, i els representants del Memorial 1714, a més a més d’una nodrida representació de responsables de la delegació de la Generalitat a la Catalunya central.

Amb la plaça de bous parada davant l’Ajuntament, enmig d’un ambient festiu i amb la presencia de representants de la Coronela de Barcelona -milícia que va defensar la ciutat durant el setge del 1714- Estruch ha encés la flama de la resistència i tota la comitiva s’ha dirigit cap el monument de l’Onze de Setembre. Mentrestant, els membres de la Coronela, amb vestit, banderes i armes de l’època, invocaven Santa Eulàlia per «glorificar la terra i la pàtria» amb crits de «visca Catalunya lliure».

Ja al monument s’ha encès el peveter. Estruch ha assegurat que és important recordar el passat. «No per nostàlgia, sinó per entendre i reivindicar el present i el futur». Un present, ha dit, ple de dificultats, enmig d’una crisi econòmica i en un «moment nacional complicat i de desorientació». Ha emplaçat tots els actors del sobiranisme a treballar junts i a «reivindicar més que mai allò que som i sobretot allò que volem ser. Un país just i millor per a tots i totes».

A l’acte de Cardona també hi ha intervingut Salvador Bonada en nom del col·lectiu Memorial 1714. Ha assegurat que no són les lleis «el que ens fa lliures, sinó la llibertat mateixa». Ha reivindicat l’esperit de l’1 d’ocubre del 2017, quan «vam presentar batalla contra un enemic no amb bales, sinó amb vots», i ha afirmat que «per un català, cap guerra s’acaba fins que no es guanya».

A partir d’aquí la comitiva s’ha desplaçat fins al baluard de Sant Llorenç del castell de Cardona, que va capitular un 18 de setembre del 1714, un cop derrotada Barcelona. L’alumne de l’institut Sant Ramon Clara Sunyer, ha llegit el fragment dels discurs pronunciat pel polític manresà Leonci Soler i March a la inauguració dels Jocs Florals que es van celebrar a Cardona el 1914 amb motiu del segon centenari de la capitulació. Soler i March va dir que que «el vostre castell no fou vençut, fou ofrena que d’ell féreu a la lleialtat catalana. Aquest és, cardonins, vostre major títol de glòria».