Després d’un mes de maig amb màximes de rècord en alguns observatoris, l’onada de calor d’aquest juny també està deixant valors inusualment elevats per l’època a les comarques centrals, on ahir els termòmetres van superar els 40 graus en algunes poblacions del Bages com Artés (40,5), o Sant Salvador de Guardiola (40), i a la resta s’hi van acostar molt, amb valors per sobre dels 38 graus en la majoria d’observatoris del Bages i també del Solsonès, l’Anoia, i l’Alt Urgell. Manresa va arribar fins als 39.

L’onada de calor és persistent, en la majoria dels casos amb màximes superiors als 35 graus des de dissabte, però va ser ahir que es van disparar, i les previsions indiquen que continuaran pujant tant avui com demà fins al punt d’assolir rècords històrics en un mes de juny. Fins ara, la punta d’aquesta onada de calor s’havia produït diumenge, amb valors de fins a 37,2 graus a Manresa o 38 a Solsona, però després d’una certa frenada dilluns i dimarts, ahir els termòmetres es van tornar a enfilar i van deixar els valors més alts registrats des de l’estiu passat, o fins i tot en alguns casos des de fa més temps (vegeu l’evolució de l’última setmana en alguns observatoris a la graella d’aquesta pàgina). Només alguns municipis del Pirineu o més pròximes al prelitoral van tenir ahir valors menys elevats que dies enrere, com Das (amb 32,8 graus respecte els 33,7 de dilluns), o Martorell (amb 34,7 respecte els 36,6 també de dilluns).

En canvi, la majoria d’observatoris van tenir registres propis d’un episodi calorós de ple estiu. Els 39 graus d’ahir a Manresa, per exemple, l’any passat només es van superar en tres ocasions en tot l’estiu, concretament del 12 al 14 d’agost en què es va assolir una màxima de 40,9 graus el dia 12. 

I és que els valors inusuals registrats aquests darrers dies estan deixant temperatures que a Manresa superen en 4,4 graus la mitjana habitual de les màximes en un mes de juny (que és de 28,4), segons les dades de la Casa de la Culla, que gestiona el Parc de la Sèquia (vegeu el gràfic de la part superior de la pàgina). De moment, fins al dia 15, aquest juny està sent el que té les màximes més altes respecte la mitjana en tot el que portem de segle, i inusualment han estat per sobre tots els dies del mes. I això que el juny del 2019 també va ser calorós. A Manresa el termòmetre va arribar a marcar 42,1 graus el dia 28. 

Nits de mal dormir

Les mínimes d’aquest juny també estan sent més altes de l’habitual, i que també es van disparar la nit de dilluns a dimarts amb valors que no van baixar dels 20 graus en pràcticament cap observatori de la regió central tret de les àrees de muntanya. A Manresa, el termòmetre va marcar una mínima de 22,4 graus, i encara n’hi va haver de superiors. En poblacions com Castellbell, Martorell, Oliana o Olesa, les mínimes van superar els 23.