La covid no dona treva. L’última setmana hi ha hagut quatre morts als hospitals de Manresa. Tres a Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia i un al de Sant Andreu.

La dada contrasta amb la de la setmana passada, quan no hi va haver cap defunció. Feia un mes i mig que no es donava aquesta situació.

També contrasta amb el fet que els ingressos hospitalaris s’han estabilitzat a la baixa. Entre els dos centres sanitaris i assistencials aquest dimarts hi ha 31 pacients ingressats per coronavirus.

A l’àrea covid de l’Hospital de Sant Joan de Déu hi ha 20 malalts per la infecció. La setmana passada eren 17, i l’anterior, 24. A principis d’agost n’hi van arribar a haver 47. Dels 20 pacients ingressats amb covid, 6 són a la Unitat de Cures Intensives, les mateixes que la setmana anterior tot i que cal tenir en compte que els malalts a l’UCI poden fluctuar molt d’un dia a l’altre.

A Sant Andreu també hi ha certa estabilitat. A la unitat d’aïllament del centre hi ha 11 persones ingressades. A l’anterior eren 13 i la d’abans, 12. Durant tot l’estiu els pacients de Sant Andreu han oscil·lat entre 14 i 11.

En total, doncs, entre els dos centres hospitalaris hi ha 31 persones en tractament per covid davant els 30 de la setmana passada. A principis d’agost eren 61. A partir d’aquí hi va ha hagut un descens fins arribar als 31 d’ahir.

23 morts a l’estiu

Tot i que els afectats per covid s’han anat estabilitzant les últimes setmanes, les defuncions que hi ha hagut durant els mesos de juny, juliol, agost i aquesta primera setmana de setembre, superen amb escreix els que hi va haver durant el mateix període de temps de l’any passat. Aquest estiu hi ha hagut 23 morts per covid als hospitals de Manresa, i l’any passat van ser 5: un al juny, un al juliol, un a l’agost i dues a principis de setembre. Aquest 2021 hi va haver un mort a principis de juny, i cap més fins a mitjans de juliol. A partir d’aquí, però, i fins ara, hi ha hagut 22 defuncions més.

Des de l’inici de la crisi sanitària, el març del 2020, l’Hospital de Sant Joan de Déu ha donat 2.855 altes. 27 d’elles l’última setmana. A Sant Andreu n’acumulen 190, quatre la darrera setmana.

Acompanyants a Althaia

Davant l’estabilització dels ingressos a causa de la covid, la Fundació Althaia s’està plantejant la possibilitat de flexibilitzar les restriccions de les visites a les persones ingressades als seus centres.

Des de mitjans de juliol no es permeten visites a pacients hospitalitzats tret de casos molt excepcionals. Tampoc no es deixa entrar acompanyamts a consultes externes, hospital de dia o a urgències. Tot plegat per evitar brots al centre sanitari.

Ara s’està valorant la possibilitat de permetre visites als malalts ingressats no covid però amb determinades condicions. Els familiars haurien de tenir la pauta completa de la vacunació o bé fer-se un test d’antígens ràpid que permet saber el resultat al cap de 10 o 15 minuts.