Text: María Torres
04 agost 2021

Connectivitat al pròxim nivell

Fibra òptica i 5G, el tàndem imprescindible en la transformació digital

La transformació digital es construeix sobre el teixit que formen la fibra òptica i la xarxa mòbil 5G, i totes dues tecnologies formen un tàndem imprescindible per impulsar aquest canvi. Espanya és el tercer país del món amb un desplegament més gran de fibra òptica, un element clau tant en la connexió entre persones com per promoure i provocar el creixement econòmic.

Les xarxes són garantia de connectivitat, i la connectivitat és sinònim de present i de futur. La companyia Telefónica aposta pel binomi fibra i tecnologia 5G per a una connectivitat excel·lent.

Des d'aquesta perspectiva, Telefónica afirma que la seva missió és: "fer un món més humà connectant la vida de les persones". Connectar-les, mantenir-les en contacte, i aconseguir-ho a través de les seves xarxes, amb la seva tecnologia. Una connectivitat convertida en la pedra angular que sosté aquest nou món digital perquè el que convé és estar preparat.

Darrere d'una xarxa sòlida hi ha un compromís inversor sostingut en el temps. Entorn del 50% de la inversió global empresa per Telefónica es destina a les xarxes ultraràpides: FTTH i 5G. Són xarxes en constant evolució i a l'avantguarda de la tecnologia.

Fibra

Fibra

Telefónica cobreix ja el 75% de les llars espanyoles amb la seva xarxa fixa, i situa el seu objectiu a aconseguir la cobertura total de fibra abans de 2022, el que situaria a Espanya com un dels països punters en banda ampla ultraràpida.

5G

Tecnologia 5G

Telefónica ha encès ia la seva xarxa 5G en els seus quatre mercats clau (Espanya, Brasil, Regne Unit i Alemanya). Només a Espanya, la cobertura 5G arriba ja a el 80% de la població.

En l'actualitat, Telefónica compta amb la xarxa mòbil més gran d'Espanya, amb 22.000 estacions base.

Durant el primer semestre del 2021, la feina s'ha centrat a completar la cobertura a les ciutats on es va desplegar l'any passat i arribar a les ciutats per sobre de 20.000 habitants, de manera que en l'actualitat compten amb accés a la xarxa 5G de Telefónica més de 1.300 municipis de totes les comunitats autònomes.

Totes les capitals de província i ciutats autònomes, el 100% de les ciutats amb més de 50.000 habitants i el 98% de les de més de 20.000 habitants, així com localitats petites en totes les comunitats autònomes ja tenen 5G.

Tecnologia avançada

L'operadora proporciona cobertura 5G gràcies a la incorporació de les últimes generacions d'equips de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G a les actuals bandes de 1800 i 2100 MHz per mantenir connectada el màxim de població. Així, actualment, la xarxa 5G de Telefónica a Espanya combina el desplegament 5G NSA (Non Stand Alone) i DSS (Dynamic SpectrumSharing).

A les bandes utilitzades fins ara, s'hi unirà aviat la banda de 700MHz, la subhasta es va resoldre el 21 de juliol passat. Telefónica va resultar adjudicatària de dos blocs de 10 MHz cadascun. Telefónica podrà desplegar una cobertura més extensa, més penetració en interiors i universalitzar algunes de les característiques de les comunicacions 5G, com és la baixa latència.

En definitiva, la unió de l'àmplia xarxa de fibra amb el potencial del 5G permetrà a la companyia consolidar el seu lideratge en connectivitat i proporcionar un servei eficient als usuaris.

Equip guanyador

Durant els últims mesos, el desplegament de la xarxa mòbil d'última generació ha creat molta expectació gràcies als importants beneficis que aporta, basats en la seva baixa latència, les velocitats que pot arribar a assolir, amb pics del voltant dels 20 Gbps o la seva capacitat per multiplicar per deu el nombre de dispositius que pot suportar, enfront de la xarxa 4G. No obstant això, al costat de les comunicacions mòbils, cal tenir en compte l'important avenç que ha tingut la xarxa de fibra òptica (FTTH - Fiber To The Home).

La fibra òptica transmet dades a través d'un fil molt fi de vidre amb el diàmetre d'un cabell humà, que s'agrupa en paquets anomenats cables òptics. A través d'aquests fils s'emeten impulsos de llum que representen les dades, i es transmeten a llarga distància i gran velocitat.

La connexió de fibra ofereix altres avantatges enfront de les connexions convencionals com donar suport als amants del 'gaming' o a les empreses que han de fer videoconferències d'alta qualitat, ja que el senyal no es veu perjudicat per interferències externes, és a dir, aporta una excel·lent capacitat de transmissió de dades i una gran seguretat, un valor molt important si es treballa amb aplicacions que requereixen un alt grau de confidencialitat.

Tot i el cost més elevat que suposa la seva instal·lació, la veritat és que la fibra òptica complementa el desplegament de la xarxa 5G. Totes dues tecnologies estan creant una nova generació de xarxes i comunicacions mòbils que permetran un enlairament massiu de la digitalització i l'automatització d'activitats, cosa que suposarà un benefici a les empreses i a la seva transformació 4.0.

Segons informava a principis del 2021 la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), uns 11,3 milions de llars al nostre país tenen connexió a Internet a través de la fibra òptica, cosa que converteix Espanya en un dels països amb més desplegament d'aquest tipus de xarxa fixa del món després de Corea de Sud.