Tenir un propòsit


Els 10 camins

Ikigai: El secret japonès per portar una vida plena

Les seves vides són extenses i felices i desafien els límits de l'esperança de vida amb una salut i vitalitat envejables

Al Japó hi ha un poblet, Ogimi (a l'illa d'Okinawa) que reuneix el nombre més alt de centenaris del planeta.

Segons la investigació, la dieta i la genètica són els que expliquen aquesta longevitat, però hi ha un tercer factor fonamental: l'ikigai.

Com viure més de 100 anys

De fet, quan se'ls pregunta als naturals d'Okinawa pel secret de la seva eterna joventut aquesta és la paraula que més es repeteix: “ikigai”. “L'ikigai és la raó per la qual ens llevem cada dia”, expliquen, referint-se a la raó de ser, al propòsit que regeix la seva vida i pel qual es mantenen actius i ocupats sempre. Per a ells, el pas del temps no és un impediment per deixar d'aportar a la societat.

Per a l'escriptor Masaki Ishiguro, l'ikigai és un dels “25 hàbits japonesos per viure millor”. A l'obra així titulada explica que aquest terme es podria definir com “allò que fa que valgui la pena viure i que tingui sentit”. “No busca la felicitat sigui com sigui, sinó que és una conseqüència del propòsit a la vida, perquè en tenir-lo a l'horitzó, encara que les coses no vagin tan bé, tot es fa més suportable, ens sentim més útils, amb un objectiu per lluitar cada dia, per tant, som sempre més feliços”, assenyala. Ishiguro esmenta a més diversos estudis científics que avalen la premissa que l'ikigai contribueix a la llarga vida dels japonesos (segons ratifica l'OMS, el Japó és el país on la gent viu més anys, 84,4 de mitjana).

També l'escriptor nord-americà Dan Buettner va tractar l'ikigai com un sistema de valors per a la bona salut i la longevitat en una TED talk titulada “Com viure més de 100 anys”.

I com ha de ser un objectiu ikigai? No ha de ser un objectiu extraordinari. De fet, l'ikigai s'enfoca en les coses petites, en aquelles que t'apassionen, en les que domines, t'aporten satisfacció i que repercuteixen positivament en els altres. Per a una persona el seu ikigai pot ser pintar, per a una altra connectar amb la natura o fer riure els altres. Qui troba el seu ikigai, diuen els japonesos, arriba a una vida plena, amb sentit, i gaudeix cada segon.

El cineasta Hayao Miyazaki és un exemple de persona que ha trobat el seu ikigai a la vida.

Què tenen en comú el xef Jiro Ono i Beethoven?

El xef Jiro Ono n'és un bon exemple. Alma mater del restaurant Sukiyabashi Jiro (Tòquio) està considerat, als 96 anys, com un dels millors artesans vius del sushi. Jiro Ono ja ha assolit la categoria de patrimoni vivent i artífex d'algunes de les innovacions més grans dins d'aquesta tècnica culinària. Tot i que a la seva edat podria gaudir d'una merescuda jubilació, prefereix seguir fidel al seu ikigai. Enamorat de la seva feina des de petit, treballador incansable i perfeccionista, ha arribat a afirmar que vol morir preparant sushi. En el seu ikigai, en fer el sushi perfecte i millorar l'experiència dels seus clients, hi ha la seva felicitat i raó de ser.

També Hayao Miyazaki, director del famós estudi Ghibli, responsable de cintes com “El viatge de Chihiro” o “La princesa Mononoke”, no ha deixat mai d'estar actiu. Diuen que l'endemà d'anunciar la seva retirada, el 2013, va tornar a l'estudi i es va asseure a dibuixar. Aquest jove que desitjava ser autor de manga estrenarà el proper títol el 2023, als 83 anys, per continuar fent gaudir el seu públic.

Però aquesta filosofia de vida no és exclusiva del país nipó i és a l'abast de tothom. Fins i tot hi ha persones que la posen en pràctica des de temps remots sense ni tan sols ser-ne conscients. Pensem, per exemple, en Beethoven, que va declarar que l'única cosa que l'impulsava a seguir viu era l'art, per allò que havia nascut. I anava més enllà: “No practiquis només el teu art, sinó endinsa't en els teus secrets, ja que això i el coneixement poden elevar l'home a allò Diví”.

Propòsit de marca: Innovar per ajudar les persones

A més, l'ikigai no es limita només a l'esfera personal. Són moltes les empreses i marques conegudes que han trobat el seu ikigai, n'han definit molt bé el propòsit i l'han convertit en l'eix de la seva activitat i centre de la seva estratègia. Nissan n'és un bon exemple. La innovació i la creativitat formen part del seu ADN, sempre amb el propòsit ferm de millorar, enriquir la vida de les persones i avançar cap a un futur amb Zero Emissions i Zero Accidents.

Per això, el fabricant japonès d'automòbils no dubta a qüestionar el que s'ha preestablert i assumir riscos. El 2007 van inventar el segment de l'urban crossover amb el model Nissan Qashqai al capdavant i el 2010 van ser els primers a llançar el primer cotxe elèctric del mercat, el Nissan LEAF. Aquest any la gran innovació és el Nou Nissan ARIYA. Disseny avantguardista, seguretat, màxim confort i la darrera innovació tecnològica al primer SUV 100% elèctric de la marca.

Són diversos els avenços tecnològics de Nissan que, en la línia del seu ikigai, han revolucionat el sector i redunden en millores notables per a conductors i passatgers. Un és, per exemple, l'e-Pedal, solució que permet conduir utilitzant tan sols un pedal, el de l'accelerador. Sí, en activar aquesta funció es pot iniciar la marxa trepitjant l'accelerador, accelerar, frenar deixant de trepitjar-lo gràcies a la frenada regenerativa i aturar el vehicle degut també a l'acció anterior. Per viatjar de forma plaent, segura i eficient també és ressenyable el sistema ProPILOT ASSIST, un assistent a la carretera que, entre altres funcions, permet mantenir de manera autònoma el cotxe dins d'un mateix carril.

Com veiem, per a Nissan la innovació és la via per enriquir la vida de les persones. El seu ikigai no només tracta d'utilitzar tecnologia punta en la fabricació dels seus vehicles, sinó de procurar que aquesta tecnologia, solució o canvi faci alguna cosa a favor de la vida de les persones i el planeta.

I tu? Quin és el teu ikigai? La teva proposta de valor a la societat o al món? No ho dubtis, tothom té habilitats especials i capacitat de crear el seu propi ikigai, només has de bussejar al teu interior. Per això, pot funcionar recordar hobbies de la teva infantesa o àmbits en què destacaves però que vas deixar enrere. Pensa en allò amb què et passa el temps volant i que et dona plaer. Allò pel qual no dubtes a assumir riscos. Allò de què ho vols saber tot i no escatimes ni temps ni esforç a aconseguir-ho. T'atreveixes a buscar el teu ikigai i a situar-lo al centre de la teva vida?

No ho dubtis, tothom té habilitats especials i capacitat de trobar el seu propi ikigai. T'atreveixes a buscar-lo dins del teu interior i situar-lo al centre de la teva vida?

REFLEXIÓ