L'alemany Andreas Dreitz és el flamant nou guanyador en categoria masculina de la cinquena edició de la Sailfish de Berga després de volar a la cursa berguedana amb un temps de 3 hores 51 minuts i 3 segons, i de rebaixar més de dos minuts el rècord anterior de la cursa, que tenia Francesc Godoy amb 3.53.42 des de l'any 2012. Al podi final de la prova el van acompanyar Jordi Matos, segon, i Sergi Puigmal, tercer. La sortida va ser a les vuit del matí al pantà de la Baells havent de cobrir un traçat d'1,9 quilòmetres de natació, 90 en bicicleta i 20 a peu. Des de l'inici al pantà, Dreitz va marcar un fort ritme que ja va ser impossible de seguir per als seus rivals. De fet, va cobrir els 1,9 quilòmetres nedant en un temps de 23 minuts i 50 segons. Jordi Matos, segon a la general, també va partir en aquesta posició en el tram de natació a més de cinc minuts del guanyador Andreas Dreitz (0.28.30).

Sergi Puigmal, tercer classificat final, també va sortir en aquesta posició del tram de natació amb un temps de 28 minuts i 25 segons. Aquest avantatge de cinc minuts de Dreitz respecte al segon classificat ja va ser decisiu durant tota la prova. Dreitz és un gran especialista en bicicleta i així ho va demostrar. Segons va reconèixer ell mateix, allí va prémer fort l'accelerador per deixar la cursa gairebé sentenciada. Els 90 quilòmetres pedalant eren durs i ell els va cobrir en un temps de 2 hores 16 minuts i 23 segons. A Matos li costava bastant seguir el ritme, i tot i que la seva intenció era no perdre gaire temps respecte al capdavanter, els vuit minuts que cedia al final del tram (02:24.28) feia gairebé impossible la remuntada. De fet Matos començava a estar més pendent de mantenir la segona plaça que no pas de cap altra cosa més.

Els tres triatletes capdavanters encaraven el tram final dels 20 quilòmetres a peu amb les coses bastant clares. Sabent que tenia una distància prou clara vers els seus rivals i que només l'infortuni en forma de defalliment, caiguda o lesió el podia apartar de la victòria final, Dreitz va dedicar-se a mantenir la diferència amb els seus màxims perseguidors. Al final Dreitz va afrontar el darrer tram de la prova sense accelerar gaire i dedicant-se a saludar el públic assistent a la prova. Jordi Matos va poder aguantar l'embranzida de Puigmal i va acabar mantenint la segona plaça.