Segueix-nos a les xarxes socials:

Els caramellaires del Berguedà lluiten per mantenir la tradició

Els darrers anys el nombre de cantaires ha baixat, però continuen sortint per Pasqua

Els caramellaires del Berguedà lluiten per mantenir la tradicióArxiu/A.R.

El Berguedà manté la tradició caramellaire en molts dels seus municipis, tot i que en els darrers anys els grups han notat una davallada en el nombre de membres. Casserres, l´Espunyola i Avià són de les localitats berguedanes on la tradició es manté més viva i on les colles són més nombroses i incorporen un gros de cantaires joves. La resta de pobles es resisteixen a deixar perdre aquesta festa, però confessen que els costa tirar endavant, ja que la mitjana d´edat dels seus integrants és elevada.

No obstant això, durant els dies de Pasqua les colles sortiran al carrer per escampar els seus cants. A Berga es cantaran caramelles pel carrer durant el dissabte 19 i el diumenge 20 d´abril, amb la presència de la Societat Coral Unió Berguedana, coneguda com el Coru, i la coral infantil Xerics. Diumenge, després dels recorreguts habituals pels principals nuclis de la ciutat, es trobaran a la plaça de Sant Pere per interpretar les seves peces davant el públic que s´hi aplega. En aquest punt també s´hi afegeix el grup de caramelles de la Valldan i les colles d´algunes escoles de Berga que treballen per mantenir viva la tradició.

Pel que fa a la resta de comarca, hi haurà caramelles a la majoria de municipis: Bagà, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes, Sant Jordi, Gironella, Puig-reig, Avià, l´Espunyola i Casserres, entre d´altres. Gairebé tots els grups surten el dissabte a la tarda, el diumenge i el dilluns, segons el nombre de cantades que han de realitzar i la dimensió dels municipis.

Tot i que la localitat de Casserres acollirà caramelles durant els dies de Pasqua, una de les cites més destacades serà la de l´11 de maig, amb la tradicional Trobada de Caramelles, que enguany arriba a la 33a edició. La coral Sant Bartomeu, entitat organitzadora de l´esdeveniment, espera atraure una quinzena de colles vingudes del Berguedà i de comarques veïnes en una festa que ja s´ha convertit en un punt de trobada any rere any de molts cantaires i espectadors vinguts d´arreu del territori.

Prem per veure més contingut per a tu