Una dotzena d´activitats i concerts donaran vida aquest dissabte a la 23a edició del Festival de Música Popular de Calaf i l´Alta Segar-ra, conegut com a Desfolca´t. Bastoners, animadors infantils i representants del folk de Catalunya, Occitània, el País Valencià i el País Basc actuaran al llarg de la jornada en alguns dels espais que acullen el que és un dels certàmens musicals més longeus de la Catalunya Central.

L´activitat s´iniciarà al matí amb una trobada de colles bastoneres que precedirà l´actuació del grup d´animació infantil Samfaina de colors. El grup format per Mirna Vilasís i Xavi Múrcia el 1988 ha creat 21 espectacles musicals i s´ha erigit al llarg de més de dues dècades en un dels referents del gènere.

Abans de l´aturada del migdia, la formació eslovaca Morena oferirà un folk-vermut apte per a escoltar prenent un aperitiu i per sortir a ballar i fer obrir la gana. El Cafè del Casal acollirà el Concurs de cançó d´improvisada a mitja tarda, abans de la botifarrada que servirà per sopar i per agafar forces davant la perspectiva de gaudir d´una llarga nit de música.

L´interessant repertori nocturn s´enlairarà a partir de la Mostra de solistes d´artistes i grups dels Països Catalans. Les veus del conjunt de les terres de Ponent Krregades oferiran un concert basat en les peces populars i els romanços. Els vallesans Assabè viatjaran cap a l´Est d´Europa de la mà de la música gitana i jueva d´aquells territoris. Sons que conviden a ballar expressats amb dues veus, acordió diatònic i saxo, així com unes potents bases electròniques. L´alcoià Verdcel presentarà part del seu darrer treball On està el lloc i Meritxell Gené transitarà per la poesia de Màrius Torres des del vessant més espiritual i sentimental.

Quatre actuacions que escalfaran una nit que es preveu meteorològicament càlida. Posteriorment als quatre tastos s´iniciarà una tanda de concerts que perllongarà la festa fins pràcticament a l´hora que surti el sol del nou dia.

Amanida Folk mostrarà un cop més les virtuts que durant una dècada l´han convertit en un puntal de la música d´arrel mediterrània. El grup exhibeix un eclecticisme basat en les nombroses influències assimilades. L´intèrpret occità Gigi de Nissa, autor i intèrpret compromès amb les qüestions socials de la seva ciutat, Niça, en la qual va contribuir a crear el Carnaval. En el concert de Calaf, mostrarà un repertori de cròniques de la quotidianitat del seu lloc d´origen cantades en occità i en francès.

Els valencians Trocamba Matanusca tocaran música balcànica, klezmer i gypsy que fa venir ganes de ballar, amb un programa de cançons tradicional i de versions d´altres punts de l´est europeu.

Entre la tradició del folk basc i la contemporaneïtat transiten els integrants de Korrontzi, que porten davant de l´espectador una proposta basada en la trikitixa, nom que rep l´acordió diatònic basc). El grup beu de les arrels i combina el seu llegat amb l´ús d´instrumentació moderna.

El fi de festa del Desfolca´t d´enguany anirà a càrrec de Gose, una altra formació procedent del País Basc. La seva aposta per la trikitixa pren formes diferents a Korrontzi ja que combina l´acordió amb elements aliens amb la finalitat d´obtenir resultats sorprenents. Així, barreja la trikitixa amb el tecno més modern, creant una proposta que convida a saltar a la pista i posar-se a ballar.