La proposta no ha estat ben vista pel govern de CiU, ni tampoc pels grups majoritaris a l’oposició, PSC i la CUP, fins al punt que l’executiu local l’ha retornada a l’empresa concessionària perquè en faci una altra. Així ho ha explicat l’alcalde, Juli Gendrau (CiU).

La concessió del servei d’aigua era fins a l’any 2012, però l’any 2005 es va prorrogar per deu anys i, per tant, el període de concessió vigent actualment és fins a l’any 2022. Sorea proposa allarga-lo fins a l’any 2042 a canvi de dur a terme un seguit d’inversions necessàries per millorar el servei, que presenta importants deficiències. Les inversions proposades són la construcció d’un nou dipòsit de 5.000 metres cúbics als Pedregals i les connexions a la xarxa amb un pressupost d’1,5 milions d’euros. Per a aquesta obra hi ha una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de 233.937 euros assignada per a l’exercici del 2007. També es proposa la instal·lació d’una nova línia de filtració de l’estació de Berga amb un pressupost de 887.040 euros amb una aportació de l’ACA de 440.560 euros assignada per al 2008. Igualment es proposa l’ampliació de la capacitat de bombament del Canal Industrial de Berga amb un pressupost de 160.135 euros i fer inversions en millores a la xarxa de distribució per augmentar els nivells de pressió quan entri en servei el nou dipòsit dels Pedregals fins a un import de 700.000 euros. El paquet d’inversions també preveu la portada d’aigua a Queralt, el projecte del qual es va redactar el 2002 i s’hauria d’actualitzar, i la reparació del dipòsit de Fumanya. D’aquesta obra no s’ha quantificat el cost.

L’alcalde Juli Gendrau ha dit que «Sorea ens ha de fer una nova proposta, perquè el que ens demana ara» -l’allargament de la concesisó fins a l’any 2042- «és excessiu». L’alcalde ha dit que hi ha dues maneres d’afrontar les obres necessàries per a la millora del servei: o s’augmenten les tarifes o s’allarga el període de concessió. «Si s’allarga el període de concessió, la tarifa del preu queda igual», ha detallat l’alcalde. Tanmateix, «si es manté el període actual de concessió i havent d’afrontar obres de millora necessàries potser s’hauria d’augmentar la tarifa». Gendrau ha matisat, però, que encara no s’ha decidit res i que, per tant, caldrà esperar a disposar de la nova proposta de la concessionària, estudiar-la i veure si obté el consens polític dels grups municipals, cosa que ara no ha pasat.

El portaveu del PSC, Dani Bullich, ha dit que s’oposen a la proposta de Sorea perquè en el paquet d’inversions que fan hi inclouen actuacions «algunes de les quals ja eren previstes quan es va pactar l’allargament de la concessió anterior. Per això creiem que el que hauria de fer l’empresa és exe-cutar aquestes obres i complir el contracte signat en el seu dia». Bullich considera que «segur que hi ha alguna manera» d’afrontar les inversions necessàries per millorar la xarxa d’aigua sense que això impliqui un allargament «tan important» del període de la concessió.

Per la seva banda, el regidor portaveu de la CUP, Natxo Romero, ha defensat que quan aquesta proposta es va donar a conèixer als regidors, a final de l’any passat, «nosaltres vam ser els únics d’oposar-nos-hi perquè creiem que hipotecaria un servei bàsic com és l’aigua i que s’ha de fer sent prudents». De fet, la CUP defensa que la prestació de serveis bàsics, com el de l’aigua, hauria de dependre únicament i exclusiva de l’Ajuntament i està en contra que aquestes prestacions estiguin privatitzades a través d’empreses externes. Romero ha explicat que si Sorea «està interessada a perpetuar la concessió és perquè li generi beneficis, i això és ben lícit, però es tracta d’interessos privats, i els regidors hem de mirar per l’interès dels ciutadans». D’altra banda, aquesta formació ha especificat que els articles 1 i 7 del conveni actual de la concessió «indiquen clarament que tant la reparació del dipòsit de Fumanya com la portada d’aigua a Queralt les ha d’assumir l’empresa concessionària sense cap contrapartida». Romero ha dit que el cas del dipòsit de Fumanya «és l’exemple paradigmàtic d’una mala situació, perquè no hauria d’estar en les condicions lamentables en què es troba. El contracte diu que l’empresa concessionària és la responsable de mantenir les instal·lacicons municipals en unes condicions òptimes».