La presentació del llibre Una història de colors tenyits de pols de carbó, redactat i il·lustrat per alumnes de primària de dues escoles del Berguedà, ha estat l'acte central de les propostes programades pel Museu de les Mines de Cercs per celebrar els seus 10 anys d'activitat. L'acte es va fer ahir al teatre de Sant Corneli amb la participació de més de 150 persones, amb la presència de molts escolars, les autoritats municipals i el grup musical Sense Vergonya de Cercs, que va amenitzar l'esdeveniment.

El conte, que ha estat fet per uns 40 alumnes de cinquè i sisè de primària de les escoles de Santa Salvador de Sant Jordi (Cercs) i l'escola Xarxa de Berga, s'ha confeccionat a partir de les converses i de les xerrades que els avis miners han mantingut amb els menuts. Vivències, anècdotes i històries narrades pels seus protagonistes i que els escolars han convertit en aquest conte.

El conte Una història de colors tenyits de pols de carbó, del qual s'han editat 500 exemplars, forma part del projecte Mirades mineres, que es va basar en una trobada generacional entre persones grans que havien treballat en el món de la mineria i estudiants de primària i de secundària. El projecte, que va arrencar l'any 2007, ja va tenir una primera traducció amb l'edició d'un DVD, elaborat per alumnes de secundària. De fet, mentre s'ha estat treballant en el conte, també s'ha estat editant un segon DVD. El projecte Mirades mineres és finançat per l'Ààrea d'Educació de la Diputació de Barcelona i per la Fundació Jaume Bofill.

La directora del Museu de les Mines de Cercs, Alba Boixader Aymerich, va expressar ahir, diu-menge, a l'inici de l'acte, la seva satisfacció pels actes que s'han organitzat en motiu del desè aniversari. Boixader va aprofitar la presentació del llibre per agrair el suport que ha rebut la iniciativa de les institucions. Després, havent acabat l'acte, Boixader va fer pujar un per a un els escolars que van ser presents a l'acte per donar-los el llibre publicat.

D'altra banda, per tal de mostrar la feina que han fet els alumnes a l'aula, s'exposaran els plafons originals a partir dels quals s'ha confeccionat el conte. Es podran veure al bar i a la sala d'exposicions La Lluna, de Berga, durant aquest mes de juny i, també, durant el mes vinent.