Les capes del cor

Entrevista a la Dra. Catherine Lauwers Nelissen

Dra. Catherine Lauwers Nelissen

cap del Servei de Cardiologia del Hospital Quirónsalud Valencia

¿Quines són les capes que componen el cor és i quines en són les funcions?

El cor té tres capes que són, des de dins cap a fora: endocardi, miocardi i pericardi. L'endocardi és la capa interna prima de les cambres del cor i també forma la superfície de les vàlvules. El miocardi és la gruixuda capa muscular del mig, que permet que les càmeres del cor es contreguin i es relaxin per bombar sang al cos. El pericardi és el sac que envolta el cor.

¿Quins són els principals problemes que poden afectar el teixit cardíac?

Les tres capes del cor poden emmalaltir. Així, tindrem l'afectació de l'endocardi, que principalment és infecciosa i s'anomena endocarditis. L'endocarditis infecciosa és la inflamació del revestiment intern de les vàlvules i cavitats cardíaques (endocardi), produïda per la infecció per un microorganisme, generalment bacteris, que creixen formant unes estructures característiques conegudes com a vegetacions. Tot i que és poc freqüent, l'endocarditis és una malaltia greu que pot resultar mortal encara que el tractament pautat sigui l'òptim. El tipus de microorganisme, la mida de les vegetacions, les alteracions sobre el funcionament de la vàlvula afectada i l'existència d'embòlies o insuficiència cardíaca influiran en el pronòstic.

D'altra banda, la pericarditis aguda és una síndrome clínica provocada per la inflamació del pericardi. És un quadre molt més freqüent i habitual. La forma més senzilla de classificar-la és en pericarditis de causa infecciosa i no infecciosa, i l'etiologia més freqüent és la viral (fins a un 80% dels casos). Les infeccioses es deuen a virus, bacteris, fongs i paràsits. Les causes no infeccioses que poden afectar el pericardi són per malalties autoimmunes, per càncer o neoplàsies (produeixen metàstasis a les fulles del pericardi), de vegades induïdes per fàrmacs.

¿I quines són les que afecten el miocardi?

Les malalties més greus es localitzen a la capa muscular del cor o miocardi, atès que la seva afectació limita la força contràctil del nostre òrgan i produeix un bombament insuficient de la sang per irrigar els nostres òrgans, això és una insuficiència cardíaca, que pot acabar en els casos més greus en un trasplantament cardíac, en la mort per insuficiència cardíaca progressiva, o fins i tot amb una mort sobtada, que es produeix per arrítmies malignes en aquest múscul feble i malalt.

Les miocardiopaties són malalties on el múscul del cor és anormal en absència d'una causa aparent. Poden provocar una insuficiència cardíaca.

D'altra banda, la miocarditis, una inflamació aguda del miocardi, és poc comú. Les més freqüents són per una infecció vírica de la capa muscular del cor. Molts virus s'han associat amb la miocarditis, entre ells els que causen el refredat comú (adenovirus), la Covid-19, les hepatitis B i C, el parvovirus, que provoca una granellada lleu, generalment en els nens (cinquena malaltia), i el virus de l'herpes simple.

Però cal tenir en compte que no tots els pacients portadors tenen realment una malaltia clínica (amb ofec, fatiga, insuficiència cardíaca..), molts són asimptomàtics i un correcte diagnòstic precoç (especialment en els familiars de les formes hereditàries, cosa que s'anomena ‘screening’ familiar), permet fer un seguiment i tractament precoç, si calgués.

¿És possible prevenir les lesions? ¿Quines són les vostres recomanacions per conservar els teixits del cor en el millor estat durant tota la vida?

La prevenció en general de qualsevol malaltia cardiovascular és la mateixa. Per ajudar a reduir el risc de tenir una malaltia cardíaca, és aconsellable mantenir un estil de vida saludable per al cor que inclogui el següent:

  • Evitar el consum d’alcohol o de cocaïna.

  • Controlar la pressió arterial alta, el colesterol alt i la diabetis.

  • Tenir una dieta saludable.

  • Fer exercici en forma regular.

  • Dormir bé.

  • Reduir l'estrès.

¿I per prevenir de manera específica cada malaltia?

L'endocarditis: en cas de ser portador d'una pròtesi cardíaca o cardiopatia congènita greu, cal administrar antibiòtics abans de determinats procediments (especialment els bucals).

La pericarditis: realment és difícil de prevenir. Quan ens hem de sotmetre a radioteràpia hi ha una sèrie de proteccions especials. En cas de pericarditis recidivants, es pot administrar colquicina, que és un antiinflamatori especial.

Les miocardiopaties: es prevenen fonamentalment amb un tractament de la hipertensió, diabetis, obesitat… En cas de les hereditàries la millor prevenció és un diagnòstic precoç, i l'’screening’ dels familiars, que és un pilar fonamental.

Els vasos sanguinis

Parlem amb el Dr. Juan Agustín Navarrete Reynoso, especialista en Cardiologia a l'Hospital Quirónsalud Costa Adeje



Les vàlvules

Parlem amb el Dr. Manuel Anguita Sánchez, cap de servei de Cardiologia en Quirónsalud Córdoba



Les aurícules

Parlem amb el Dr. Xavier Viñolas Prat, director del Institut del Cor de l'Hospital Quirónsalud Barcelona



Els ventricles

Parlem amb el Dr. Cristian Iborra Cuevas, cap associat de Cardiologia de l'Hospital Quirónsalud Valle de l'Henares



Sistema elèctric cardíac

Cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital Quirónsalud Marbella i Quirónsalud Camp de Gibraltar i Ajudant de Direcció del Servei de Cardiologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga