Articles

Postpart

Entrevista a la Dra. Judit Jaramago

Dra. Judit Jaramago,

especialista del servei de Ginecologia i Obstetrícia del Hospital Quirónsalud Barcelona

¿Quines proves, revisions o consulta s'han de fer en el postpart?

Atenció integral al postpart. Des de les revisions regulars fins a l'atenció emocional. El postpart, ja sigui després d'un part vaginal o cesària, és una etapa essencial que requereix una atenció i seguiment específics. Després de donar a llum, és important seguir les recomanacions i visites programades amb el teu ginecòleg o matrona. Generalment, hi ha dues visites que han de realitzar totes les dones, per garantir el seu benestar físic i emocional.

Visita a la setmana del part vaginal o cesària

En aquesta visita es valoren els punts o cicatrius (en cas de tenir-ne) per assegurar-nos una evolució adequada. També s'avalua l'estat emocional de la mare per detectar possibles signes d'alarma que requerissin un seguiment més proper. En les dones que opten per lactància materna, és el moment adequat de resoldre dubtes o inquietuds que puguin haver sorgit.

Visita de quarantena

Aproximadament sis setmanes després del part, es fa una visita de seguiment. En aquesta es valoren les cicatrius (en el cas que n'hi hagi) i que l'úter hagi tornat a la seva mida normal. També es parla de mètodes anticonceptius.

Si hi ha hagut un embaràs de risc amb una patologia concreta, és el moment de veure si cal demanar proves específiques i donar consells amb vista a futurs embarassos. Per exemple, si s'ha detectat una anèmia important, es farà analítica i es prescriurà tractament amb ferro fins a la recuperació dels valors normals. Si hi ha hagut un diagnòstic de diabetis gestacional, es duran a terme proves de glucosa per descartar una diabetis tipus II. En el cas d'una preeclàmpsia, caldrà donar consells per a gestacions futures.

¿Quins són els seus consells per cuidar-se en el postpart i recuperar-se de la millor manera possible?

El puerperi és un període d'adaptació de la mare amb el nadó, amb si mateixa, amb la parella i la família i és important donar-se temps. Recomanacions per transitar per aquesta etapa:

  • Estableix l'enllaç amb el nadó. Oblida't del rellotge i entén que els nadons tenen els seus ritmes.

  • Alimenta't i hidrata't bé.

  • Descansa quan puguis. La quarantena és un període molt físic, així que aprofita aquells moments que el teu bebè descansi per descansar.

  • Prioritza't a tu, el teu nadó i la teva parella o família.

  • Quan estiguis una mica més adaptada, pots cercar mares en la mateixa situació per formar “tribu”.

  • Demana ajuda quan et vegis superada.

¿Quines són les principals complicacions que poden sorgir i què es recomana per prevenir-les o afrontar-les?

Després del part has de tenir en compte que poden sorgir problemes. Aquí enumero els més freqüents perquè sàpigues quan has d'acudir a un professional per a valoració.

  1. Infecció de la cicatriu de cesària o dels punts de l'esquinçament o episiotomia del part vaginal. Quan la zona es posi vermella i més dolorosa del que estava prèviament, hauràs de consultar per descartar una infecció.

  2. Atonia postpart. Els loquis són normals i el sagnat sol ser com una regla abundant els primers dies. Tot i això, si tens una hemorràgia (una compresa de nit que s'ha de canviar en menys de 2 hores) hauràs d'acudir a Urgències.

  3. Mastitis. Si estàs donant el pit i tens dolor i envermelliment a la mama, hauràs de veure una assessora de lactància perquè el valori. La infecció de la mama durant la lactància és freqüent.

  4. Depressió postpart. Fins a una de cada deu dones poden patir-la, per la qual cosa cal parar-hi atenció, per consultar si arriba el moment.

¿Quins són els símptomes per detectar la depressió postpart? ¿Quines situacions, emocions o sentiments haurien de fer saltar les alarmes?

El període del postpart està marcat per significatives fluctuacions hormonals, baixen els estrògens i la progesterona i pugen la prolactina i l'oxitocina. Tenir canvis emocionals en aquesta etapa és normal i cal no confondre'ls amb una possible depressió postpart.

Hi ha el que anomenem Baby Blues, un període de canvis lleus en l'estat d'ànim que no impedeixen donar l'atenció necessària al nounat. Aquest fenomen apareix entre el 50 i el 85% de les dones i ens ha de preocupar poc. Sol aparèixer a prop del part i durar un màxim de dues setmanes. Es relaciona amb l'alteració brusca de les hormones i és passatger.

Tot i això, has de demanar ajuda si:

  • La simptomatologia és greu o t'impedeix seguir cuidant-te a tu o al nounat.

  • Es prolonga en el temps (més de dues setmanes).

  • Tens problemes per crear enllaç amb el nadó.

  • Tens dubtes constants sobre la capacitat de cuidar el nadó.

  • Tens pensaments sobre la mort, suïcidi, o fer-te mal a tu mateixa o al nadó.

En aquests casos, durant la visita amb el ginecòleg o la llevadora, valoraran si es pot tractar d’una depressió postpart.

¿Quines són les claus per afrontar la depressió postpart?

Crec que és important entendre que és una patologia molt freqüent, una de cada deu dones la patiran des del postpart més immediat i fins al primer any de vida del nadó. Per aquest motiu, és important parar atenció a possibles signes d'alarma, que ajudaran a detectar-la de manera precoç.

La salut mental avui dia encara té un estigma social que fa pensar a les dones que la pateixen que elles poden solucionar-ho soles, i no és així.

Després de donar a llum, les dones afronten una sèrie de reptes físics i emocionals. Des de l'adaptació hormonal fins a l'establiment d'un vincle amb el nadó, cada etapa requereix atenció, comprensió i suport. Durant aquest viatge és important tenir una xarxa de suport i comptar amb un equip professional per consultar qualsevol símptoma d'alarma o inquietud, per garantir la salut de la mare i del nadó.

Primer trimestre

Parlem amb el Dr. Carlos Alonso Mayo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud San José



Segon trimestre

Parlem amb la Dra. Paula Soriano, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud Murcia



Tercer trimestre

Parlem amb el Dr. Rodrigo Orozco, cap d'Obstetrícia-Ginecologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga