Articles

Primer trimestre

Entrevista al Dr. Carlos Alonso Mayo

Dr. Carlos Alonso Mayo

especialista en Ginecologia i Obstetrícia del Hospital Quirónsalud San José

¿Com és el nadó en aquesta etapa?

Parlem del primer trimestre quan ens referim a les primeres 12 setmanes de gestació. Durant aquest període, el nadó passarà de ser un grup de cèl·lules a conformar l'embrió i posteriorment fetus, que al voltant de la setmana 12 pot arribar a mesurar aproximadament 60 o 70 mm des d'un extrem del crani fins al còccix.

¿Quan cal anar a la consulta?

Es recomana acudir a la primera consulta de seguiment entorn la setmana 6 o 8, encara que pot ser recomanable acudir-hi abans si es pateix algun tipus de malaltia que pugui afectar l'embaràs, si apareix algun símptoma d'alarma o si no s'ha acudit prèviament a la concepció a una consulta pregestacional.

¿Quines proves o revisions s'han de fer en aquest període, en quina setmana es realitza cada prova?

En la primera consulta es farà una anamnesi per avaluar malalties prèvies, factors de risc i altres qüestions a tenir en compte durant el curs de l'embaràs. Es realitzarà una presa de tensió arterial i mesura d'alçada i pes. Es farà una ecografia, habitualment per via transvaginal, que permetrà confirmar l'embaràs, la seva viabilitat, diagnosticar si es tracta d'un embaràs únic o bessó, i confirmar si la datació d'edat gestacional segons el que es calcula per la data d'última regla és correcta o no. Això és especialment important en els casos en què la pacient té cicles menstruals irregulars.

Al voltant de la setmana 9 o 11 és quan se sol recomanar fer l'analítica del primer trimestre. En aquesta analítica es fa una avaluació de l'estat de salut general, que inclou el grup sanguini, l'hemograma, l'estudi de bioquímica, l'analítica d'orina i l'estudi d'algunes malalties infeccioses. En algunes situacions, segons el risc de diabetis gestacional, està indicat fer una corba de sucre en aquesta analítica. A més, també es mesuren uns factors sanguinis, que juntament amb la valoració de l'edat de la gestant i dades de l'ecografia que es fa entre la setmana 11 i la 13 i 6 dies, permeten fer un càlcul del risc personalitzat dels principals problemes cromosòmics, així com establir el risc personalitzat de patir preeclàmpsia (un tipus d'hipertensió específica de l'embaràs que pot aparèixer en el tercer trimestre i que pot comportar complicacions tant maternes com fetals).

Una prova addicional que pot estar indicada en certs casos el primer trimestre és el test prenatal no invasiu. Es tracta de tècniques de ‘screening’ que permeten detectar de manera molt precisa el risc que el fetus presenti anomalies cromosòmiques tant numèriques com estructurals en tots els cromosomes a partir d'una mostra de sang materna.

¿Quins són els canvis fisiològics que experimenta la mare durant aquest trimestre?

Durant el primer trimestre de l'embaràs, hi ha diversos canvis fisiològics. Aquests canvis inclouen nàusees i vòmits, i fatiga a causa de les fluctuacions hormonals influenciades també per qüestions psicògenes. La freqüència urinària també tendeix a augmentar des del primer trimestre a mesura que l'úter creix i pressiona la bufeta. Els pits solen tornar-se més sensibles i augmentar de mida. A més, s'observen canvis en el sistema cardiovascular, amb un augment en la freqüència cardíaca i el volum sanguini.

La pell i els cabells d'algunes dones es poden veure afectats, podent aparèixer acne o melasma. Aquests canvis fisiològics són part normal del procés de gestació i poden variar en intensitat i durada d’una dona a una altra i d’un embaràs a un altre.

¿Quins són els principals problemes que poden sorgir el primer trimestre?

Els motius de consulta més freqüents el primer trimestre són les nàusees i els vòmits, les molèsties a la part baixa de l'abdomen i els episodis de sagnat vaginal.

Les nàusees i vòmits poden aparèixer des de la setmana 7 de l'embaràs i solen tendir a millorar de forma espontània a partir de la setmana 12 o 13. La seva repercussió pot ser des de lleu fins a greu, condicionant de vegades necessitat d'ingrés hospitalari per assegurar la correcta hidratació i ingesta de la gestant. Quan apareixen nàusees i vòmits és recomanable procurar tenir àpats freqüents però en petites quantitats, evitar l'exposició a olors fortes, mantenir una hidratació adequada amb begudes fredes llimonada o gingebre, i prendre aliments tous. També poden ajudar els suplements vitamínics amb vitamina B6 o comprimits concentrats de gingebre.

Les molèsties o el dolor d'intensitat lleu a la part baixa de l'abdomen són freqüents. Es deuen als canvis anatòmics que succeeixen durant aquestes setmanes, i de vegades hi ha pacients que els perceben com una molèstia similar als dolors dels dies previs a la menstruació, que poden irradiar a la part baixa de l'esquena o cap a la cuixes. Quan es tracti de dolors que no es calmin amb el repòs o que vagin augmentant en intensitat i s'acompanyin de sagnat vaginal, cal consultar-ho amb un metge.

El sagnat el primer trimestre és present al voltant del 20% dels embarassos. L´origen del sagnat pot ser molt divers, des del tacat d´implantació, la presència d´un hematoma, o la presència d´un pòlip del coll de l´úter. És important consultar amb un metge quan es produeix un sagnat durant el primer trimestre de l'embaràs, especialment si el sagnat s'acompanya de dolor o és en quantitat similar o més gran que la d'una regla habitual. La conducta a seguir davant d'un sagnat el primer trimestre dependrà de la causa que l'origini, però en general se sol recomanar fer un cert repòs relatiu evitant realitzar exercicis físics intensos, carregar pes i relacions sexuals amb penetració durant els dies següents.

¿Quins són els vostres consells de salut per a aquesta etapa de l'embaràs?

Durant l'embaràs cal evitar el consum de tabac, alcohol i drogues, cap quantitat, per petita que sigui és segura.

Pel que fa a l'alimentació, cal procurar que sigui equilibrada i caldrà prendre mesures per evitar el contagi de toxoplasmosi i listèria. Per evitar el contagi de toxoplasmosi és important rentar sempre la fruita i els vegetals i procurar que la carn que s'ingereixi estigui ben cuinada. Així mateix, utilitzar guants en fer tasques de jardineria o en buidar i netejar safates higièniques per a gats. S'ha d'evitar el consum d'embotits que no hagin estat cuinats durant el procés d'elaboració, per exemple els embotits curats, el carpaccio, etc.

Per evitar el contagi de listèria, és important evitar els productes lactis que no hagin estat pasteuritzats.

És important prendre un suplement vitamínic que contingui almenys àcid fòlic i iode per disminuir el risc de defectes del tub neural. Se'n recomana la presa durant tot l'embaràs.

Pel que fa a l’activitat física, es recomana que sigui moderada i amb exercicis de baix impacte. No hi ha contraindicació per a aquest tipus d'activitat física en cap moment de l'embaràs, tret que ho hagi desaconsellat un professional segons una situació de risc concreta.

Segon trimestre

Parlem amb la Dra. Paula Soriano, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud Murcia



Tercer trimestre

Parlem amb el Dr. Rodrigo Orozco, cap d'Obstetrícia-Ginecologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga



Postpart

Parlem amb la Dra. Judit Jaramago, especialista del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona