Articles

Segon trimestre

Entrevista a la Dra. Paula Soriano

Dra. Paula Soriano,

especialista en Ginecologia i Obstetrícia del Hospital Quirónsalud Murcia

¿Com és el nadó en aquesta etapa?

El segon trimestre de l'embaràs abraça des de la setmana 13 fins a la setmana 28 d'embaràs. Els òrgans interns i les funcions corporals del nadó continuen desenvolupant-se i van adquirint a poc a poc més complexitat.

Al començament del segon trimestre, el nadó mesurarà aproximadament uns 10 cm i pesarà al voltant de 28 grams, arribant al final d'aquest trimestre a uns 35 cm i entre 1 i 2 kg de pes.

Aquestes setmanes de desenvolupament són fonamentals i els canvis que s'evidencien inclouen:

  • Els ossos de l'esquelet del nadó comencen a endurir-se, especialment els del crani i els ossos llargs.

  • La pell del nadó encara és prima i transparent, però aviat començarà a engrossir-se.

  • Es formen les ungles dels peus.

  • El sexe del nadó es fa més evident.

  • El sistema nerviós es comença a desenvolupar.

  • L'audició comença a desenvolupar-se, posicionant-se les orelles i també els ulls a la ubicació adequada. Poden començar a percebre sons i respondre-hi.

  • Una part del cervell que controla els moviments motors es forma completament. S'inicia el reflex de succió, cosa que permet que el nadó comenci a succionar-se el polze.

  • Les parpelles es poden obrir i tancar a partir de les 25 setmanes de gestació.

  • Els moviments de les extremitats es van coordinant i poden ser detectats durant els exàmens d'ecografia i amb el pas de les setmanes es van percebent per la mare, fins i tot les puntades de peu cada cop més fortes.

  • El sistema digestiu comença a funcionar i el nadó ja és capaç d'empassar.

  • El nadó comença a produir orina i a alliberar-la al líquid amniòtic circumdant. De la mateixa manera, amb el funcionament del sistema digestiu, també s'empassa una mica de líquid amniòtic. Així comença el manteniment del líquid amniòtic en què està immers el nadó.

  • Els pulmons es formen completament.

¿Quan cal anar a la consulta?

Al començament del segon trimestre d'embaràs, el més normal és no notar el nadó. Això fa que només puguem evidenciar que tot va bé mitjançant ecografia. Conforme avancen les setmanes i el nadó creix, podem notar els seus moviments, la qual cosa és un senyal de benestar.

Davant de qualsevol sagnat, dolor abdominal, molèsties urinàries, disminució dels moviments fetals o qualsevol signe que surti de la normalitat, cal consultar-ho.

Si tot evoluciona dins de la normalitat, es recomana control per la llevadora o pel seu ginecòleg cada 4 setmanes per a control de tensió arterial, pes, creixement uterí i valoració de l’activitat cardíaca fetal, així com sol·licitud de les proves necessàries durant aquest trimestre.

¿Quines proves o comprovacions cal fer en aquest període?

Durant el segon trimestre de gestació hi ha una sèrie de proves que són importants per evidenciar que tot continua dins de la normalitat. La més important és l'ecografia de la setmana 20 d'embaràs (recomanable fer-la entre les setmanes 18 i 22 de gestació). És la coneguda com a Ecografia Morfològica, en la qual s'ha de valorar detalladament el creixement del bebè. Es comprova que no hi hagi malformacions més grans evidents per ecografia ni alteracions que puguin suposar un perill per al nadó. Ha de ser feta per un especialista en ecografia.

És important entendre la limitació de la prova, ja que no totes les malformacions es poden diagnosticar per ecografia i no totes les alteracions tenen una representació ecogràfica. Tant la dona com la parella han d'entendre aquesta limitació.

En cas que a l'estudi ecogràfic hi hagi alguna alteració, es poden fer estudis complementaris.

A més, aquest trimestre, entre les setmanes 24 i 28 d'embaràs, es recomana la realització d'una analítica de control, incloent-hi un cribratge de diabetis gestacional mitjançant l'anomenat test d'O Sullivan. S'administra a l'embarassada una dosi controlada de glucosa per determinar si presenta intolerància o no als hidrats de carboni o diabetis durant l'embaràs. En el cas corresponent, es realitzarà el seguiment i tractament adequat.

¿Quins són els problemes principals que poden sorgir i què recomana per prevenir o afrontar aquestes possibles complicacions?

  • Canvis a la pell. Amb el pas de les setmanes es produeix un augment de la temperatura basal, cosa que fa que augmenti la sensació de calor. L'augment del volum de la panxa també obligarà la pell a estirar-se, sent important una adequada hidratació de la panxa, amb olis i cremes suaus i aptes per a l'embaràs, per prevenir l'aparició d'estries.

  • Dolor a les cames. A mesura que l'úter creix, amb el nadó a dins pressiona sobre les venes de la pelvis i dificulta el retorn venós de la mare. Això pot produir l'aparició de varius i inflor de les cames, amb les molèsties que tots dos comporten. És per això que es recomana no estar-se gaire temps asseguda, i fer exercicis com caminar amb els talons i alçar-se sobre la punta dels peus.

  • Infecció d'orina. L'úter, en créixer, pressiona la bufeta, dificultant-ne de vegades el buidatge. Això, juntament amb els canvis a la flora, poden ocasionar cistitis (infeccions d'orina). Per evitar-les, és recomanable incrementar la ingesta de líquids a dos litres al dia. Un suc de cítrics augmenta l'acidesa de l'orina i en dificulta el creixement bacterià. És important conèixer els símptomes com la necessitat d'orinar freqüentment i cremor en orinar, per poder acudir al metge en aquests casos.

  • Cefalea. És freqüent l'aparició de mals de cap durant aquesta etapa. Es pot prendre analgèsia tipus Paracetamol, sempre sota prescripció d'un professional. És important que durant el quadre de cefalea es prengui la pressió arterial, ja que moltes vegades la cefalea pot ser un signe de tensió arterial elevada. En aquests casos s’ha de consultar de manera urgent per controlar-la i evitar les complicacions que se'n derivin.

  • Dolor lumbar. L'esquena carrega amb tot el pes extra que suposa el nadó i és possible que aparegui lumbàlgia, la qual es va incrementant amb el pas de les setmanes. És recomanable fer exercicis que enforteixin la musculatura de l'esquena com la natació, a fi de compensar el pes del nadó. La ciàtica és una malaltia freqüent en l'embaràs. La causa és la irritació del nervi ciàtic ocasionat pel canvi de la curvatura normal. El tractament és simptomàtic (analgèsics), encara que ocasionalment el dolor és difícil de controlar. Si no hi ha altres contraindicacions per fer-ho, pots prendre analgèsics com ara paracetamol i pots necessitar fins i tot rehabilitació fisioteràpica amb exercicis per millorar la simptomatologia.

  • Càries. Els canvis hormonals que es produeixen durant l'embaràs poden fer que les genives siguin més vulnerables a la formació de la placa bacteriana. Els símptomes que has d'identificar són genives de color vermell brillant, inflamades, molt adolorides i que sagnen fàcilment.

Consells de salut i benestar per a aquesta etapa

  • Gaudeix de l’embaràs. Aquest és el principal i més important consell. L'embaràs és una etapa molt important a la vida de la dona i durant el segon trimestre de l'embaràs comencem a notar una sèrie de canvis en el nadó que hem de gaudir. Notar els seus moviments és una cosa increïblement agradable i tranquil·litzadora.

  • Mantingues una dieta variada i equilibrada. El restrenyiment pot aparèixer amb el pas de les setmanes a causa dels canvis propis de l'embaràs. Aportar més fibra amb la dieta pot ajudar a millorar el restrenyiment. La hidratació és fonamental, i es recomanen un mínim de 2 litres diaris d’aigua. Incrementa els aliments rics en calci i ferro, ja que els requeriments augmenten amb el pas de les setmanes. Si amb la dieta mantenim nivells adequats, podem evitar la suplementació freqüent durant la segona meitat de l'embaràs.

  • Mou-te. Evita el sedentarisme ja que realitzar activitat física és beneficiosa per a l'embaràs (caminar, nedar...). Exercici físic adaptat a la nostra situació física prèvia, millorarà la nostra percepció dels canvis del cos, així com evitarà complicacions com ara molèsties lumbars i de membres inferiors. Alhora, ens prepara per al part, millorant les condicions en què hi arribem.

  • Hidrata la pell. Cuida la teva pell, principalment a la panxa i al pit, mantenint-la ben hidratada amb olis o cremes adequades per a l'embaràs. De nou, mantenir una hidratació adequada tant per dins com per fora, és beneficiós per a la dona embarassada.

  • Pots necessitar pujar de talla de sostenidor o canviar d'estil, ja que és preferible utilitzar els adequats a la lactància o tipus esportiu per la comoditat que aporten.

  • Usa calçat adequat. Fes servir un calçat adequat, no gaire estret i amb una mica de taló ample. Això evitarà desenvolupar molèsties a la zona baixa de l'esquena. Tacons alts no es recomanen durant un període de temps llarg.

  • Utilitza roba que no estrenyi en excés. Començaràs a notar en aquesta etapa de l'embaràs, que necessites utilitzar roba adaptada a l'embaràs, sense subjeccions ni costures estretes.

  • Relaxa't. Disminuir el nivell d'estrès és realment beneficiós per a l'embaràs. Ioga, pilates, meditació... et poden ajudar a millorar l'estrès, així com a preparar-te per al part.

Primer trimestre

Parlem amb el Dr. Carlos Alonso Mayo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud San José



Tercer trimestre

Parlem amb el Dr. Rodrigo Orozco, cap d'Obstetrícia-Ginecologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga



Postpart

Parlem amb la Dra. Judit Jaramago, especialista del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona