Articles

Tercer trimestre

Entrevista al Dr. Rodrigo Orozco

Dr. Rodrigo Orozco,

cap d'Obstetrícia-Ginecologia del Hospital Quirónsalud Málaga

¿Com és el nadó en aquesta etapa?

El tercer trimestre de l’embaràs és un dels més importants. S'hi produeix la maduració final de multitud d'òrgans i sistemes fetals.

Aquest tercer trimestre comença al voltant de setmana 26-28 d'embaràs, i es manté fins al part, que es produeix al voltant de la setmana 40.

Si s’allarga més enllà, es considera un embaràs postterme, en què calen uns controls addicionals per garantir el benestar fetal intrauterí.

¿Quines proves cal fer en aquest període, en quina setmana es fa cada prova?

Hi ha diferents moments importants en aquest tercer trimestre.

El primer, al voltant de setmana 28, en què es recomana la vacunació davant de la tos ferina, per aconseguir la immunització fetal intraúter a través de mecanismes d'immunitat passiva. En aquesta mateixa data, sempre que la mare sigui rH negatiu, es recomana la utilització de gammaglobulina anti-D per a la prevenció de la malaltia hemolítica autoimmune.

Al voltant de la setmana 34-36, es realitza l'ecografia del tercer trimestre, una prova específica que permet revisar l'anatomia fetal i estimar si el creixement és l'esperat o si hem d'establir mesures de vigilància especial, tant per excés com per defecte.

Aquestes setmanes també es realitza el cribratge de l'Streptococo Agalactiae del Grup B, principal agent causant d'infeccions perinatals en el part, i l'analítica del tercer trimestre per valorar l'estat de la gestant abans del part.

Finalment, a partir de setmana 37-38, es recomana començar amb el monitoratge fetal avantpart per a control de benestar fetal, amb periodicitat setmanal.

Si l'embaràs es prolonga més enllà de la setmana 40, cal comprovar el líquid amniòtic així com altres criteris de benestar fetal intrauterí amb més freqüència.

¿Quins són els canvis fisiològics que experimenta la mare aquest trimestre?

El tercer trimestre de l'embaràs sol ser un període de gran confort i benestar per a la dona gestant, sobretot a l'inici.

Un cop assolida la setmana 34, comença a augmentar de forma exponencial la mida de l'abdomen matern a causa de l'augment de pes fetal en aquestes darreres setmanes, així com de líquid amniòtic. És normal començar a sentir com l'úter augmenta la duresa, i fins i tot apareixen contraccions.

¿Quins són els principals problemes que poden sorgir (per a la mare o per al nadó) i què es recomana per prevenir o afrontar aquestes possibles complicacions?

A causa de l'augment de volum a l'abdomen matern, és freqüent que apareguin problemes mecànics de tipus lumbàlgies o ciatàlgies que dificultin el fet de poder caminar.

De la mateixa manera, és molt habitual trobar edema (retenció de líquid) en canells i turmells.

Per al nadó, el més important és que estigui en uns percentils de creixement normals. Si detectem un creixement escàs (fetus petit per a edat gestacional o amb creixement intrauterí restringit) o un excés (macrosomia fetal), se solen prendre mesures per controlar-lo que poden arribar fins i tot a la finalització de l'embaràs mitjançant inducció del part si així ho requereix.

¿Quins són els principals consells de salut i benestar per a aquesta etapa?

És important mantenir un bon estat de salut, amb una bona hidratació i nutrició, que garanteixi el millor estat metabòlic per al nadó.

Així mateix, l’exercici físic ajudarà a disminuir els possibles problemes mecànics que puguin aparèixer.

Agafa especial rellevància el son; cada vegada és més difícil tenir un son reparador sense interrupcions, de manera que aconseguir dormir almenys vuit hores al dia, cobra especial rellevància.

Primer trimestre

Parlem amb el Dr. Carlos Alonso Mayo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud San José



Segon trimestre

Parlem amb la Dra. Paula Soriano, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud Murcia



Postpart

Parlem amb la Dra. Judit Jaramago, especialista del servei de Ginecologia i Obstètrica de l'Hospital Quirónsalud Barcelona