Segueix-nos a les xarxes socials:

Una dependenta de la Magnòlia de Manresa ensenya les diferents presentacions de les roses a un client | OSCAR BAYONA

Els floristes catalans esperen vendre sis milions de flors i mantenir preus

Les roses provinents de Colòmbia, Equador i Holanda ja concentren més del 90% del mercat

Les de producció local representen només el 3% de les vendes pel tancament d’explotacions

Els floristes preveuen vendre aquest Sant Jordi uns sis milions de roses en una campanya singular que esperen que comenci avui mateix i s’allargui fins a tres dies. Tot i la pressió inflacionària, el sector no preveu augmentar preus i fia l’èxit d’aquesta jornada clau a les vendes de tot l’any al manteniment de la tradició per part del públic local i l’arribada de turistes. Tot i la por inicial als efectes que tindria que la diada caigués en cap de setmana, els majoristes de Mercabarna-flor reconeixen que els encàrrecs s’han mantingut estables. A Barcelona, elements com la «superilla literària» o les portes obertes de molts monuments sumaran atractiu a una jornada que els floristes marquen en vermell als seus calendaris.

Una treballadora del Garden Ampans preparant rosers | AMPANS

El sector de la flor no descarta que, com que s’escau en diumenge, molts catalans es desplacin a la capital catalana per passar-hi el dia. Aquest fet s’unirà al retorn a la normalitat pel que fa al turisme després de la pandèmia i a l’esforç fet per restaurants i hotels per engalanar els locals amb motius florals.

Quant als orígens de les roses, les d’importació mantenen la seva total hegemonia. Colòmbia continua situat com a primer proveïdor de roses del Sant Jordi, amb el 62% del total. A força distància hi ha l’Equador (20%) i Holanda (15%). Les flors de producció local representen únicament un 3% de les vendes pel tancament d’explotacions i la manca de relleu generacional als vivers, tradicionalment situats al Maresme i a Tarragona.

La presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, va manifestar aquesta setmana el seu optimisme davant aquest Sant Jordi singular de tres dies, que espera que comenci avui quan la gent que surti de la feina i que es prolongui amb activitats culturals i comercials tant demà com diumenge. Tanmateix, va aprofitar una roda de premsa que es va celebrar al mercat majorista per defensar el paper dels floristes per conservar aquesta tradició arrelada a Catalunya.

Noves varietats, colors i ornaments

«Aquest ofici l’hem de mantenir comprant als floristes professionals i fent que les roses siguin aquelles que arriben pels canals oficials i són garantides en tot el seu recorregut, de la producció a la distribució», va indicar Ballarín.

Per la seva banda, el responsable de flors de Mercabarna, Miquel Batlle, va destacar que les varietats més populars seran un altra cop les vermelles Freedom, procedents de Llatinoamèrica, i les Red Naomi, d’Holanda.

Malgrat tot, també hi ha noves tendències, com l’auge de la rosa vermella Explorer, de tacte vellutat i més gran. Tot i que les roses vermelles són les reines de Sant Jordi, els floristes també oferiran novetats com les flors de color caramel. Paral·lelament, tonalitats com les liles, violetes i morades també s’han fet un espai entre els gustos dels consumidors més joves, que mantenen la tradició però l’adapten a la noves preferència pels ornaments naturals fets de paper, fusta, cartó o sac.

Consells perquè les roses durin

Entre els consells per fer que les roses aguantin més dies, els floristes en destaquen uns quants. Per una bada, cal col·locar-les en espais frescos i on no hi hagi corrent d’aire. També es recomanen tallar la tija amb ganivet i no amb tisores, treure les fulles que quedin submergides perquè no les podreixi l’aigua, que cal mantenir neta posant-hi una mica de lleixiu o bé una aspirina. Si es vol que la força de la flor perduri també s’hi pot afegir una cullerada de sucre.

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a tu i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.