La missa del gall no fallarà a la seva cita durant la nit de Nadal malgrat la pandèmia de la covid-19 que ha afectat tot el món. Les parròquies de l'àmbit de Regió7 han hagut d'adaptar la celebració de la litúrgia nadalenca per excel·lència per tal de complir amb les restriccions sanitàries actuals, entre les que es troba la limitació d'aforament al 30%. A més, moltes d'elles han decidit avançar l'hora de celebració de la missa.

Montserrat utilitza des de fa uns mesos un sistema de reserva prèvia per tal d'evitar aglomeracions i complir amb les limitacions d'aforament. Des de fa uns dies, la basílica ja té les entrades exhaurides tant per la missa del gall, que tindrà lloc a 2/4 de 12 de la nit, com per la missa de Nadal del dia 25. D'aquesta manera, un màxim de 200 persones gaudiran del cant de la sibil·la i la posterior celebració de la missa així com de l'escolania de Montserrat.

A més, es podran seguir les celebracions litúrgiques de la Basílica de Montserrat que es celebren entre el 24 de desembre i el 6 de gener a través de la televisió, de la ràdio i d'internet. Així, la missa del gall es podrà seguir per les televisions de la Xarxa de Comunicació Local (XTVL), per Canal 33 de Televisió de Catalunya, la Xarxa Ràdio, Ràdio Estel i MRTV a partir de 2/4 d'11.

La parròquia de la Seu de Manresa celebrava cada any la missa del gall a la mitjanit a la basílica de la Seu i al Carme, però enguany degut a les restriccions s'ha decidit celebrar-ho només a la Seu i a les 9 del vespre. Allà, les restriccions d'aforament permetran l'entrada d'un màxim de 300 persones, tot i que el rector, Joan Hakolimana, assegura que és suficient. «Jo crec que les 9 és una bona hora perquè a les 8 la gent encara plega de treballar o tanquen les botigues i per això creiem que a les 9 ja podrà venir tothom qui vulgui. A més, així la gent podrà venir abans de sopar i després de la missa podrà celebrar el Nadal perfectament», assegura el mossèn.

A Solsona també s'havia celebrat tradicionalment ales 12 de la nit però enguany, i sempre que no canviin les restriccions, la previsió del Bisbat és celebrar-la a les 8 del vespre. «La podríem posar a les 10 de la nit, però hem decidit posar-la abans per tal de no trencar el sopar. Suposo que anirà bé per tothom», apunta el rector de Solsona, Lluís Ruiz. El Bisbat no retransmetrà la litúrgia per internet i és que el mossén apunta que «com que la televisió donarà moltes misses del gall, creiem que no és necessari que retransmetem la nostra per Youtube». Tot i que la Catedral de Solsona podria oferir la missa a les 8, altres parròquies del Bisbat la podrien celebrar més ben entrada la nit.

Algunes parròquies del Bisbat Urgellenc sí que podrien retransmetre la missa del gall per Youtube, tot i que encara no ho tenen tancat del tot. Tot i això, la Seu d'Urgell només la celebrarà de forma presencial i, si no hi ha canvis en els propers dies, també ho farà a les 8 del vespre i no a les 12 de la nit com ho acostumava a fer. Des del Bisbat asseguren que la resposta de la gent serà una incògnita tenint en compte el canvi d'hora i la situació sanitària però creuen que al ser una missa molt simbòlica, qui vulgui anar hi anirà independentment de l'hora.