Segueix-nos a les xarxes socials:

Una veu pròpia en un món confús

Avui Regió7 celebra la publicació de l'exemplar número 10.000. El primer número va aparèixer el darrer dia de desembre del 1978. Des de llavors Regió 7, líder amb diferència al Bages, el Berguedà i Solsonès, ha passat a ser bisetmanari a ser una publicació diària que s'ocupa tant d'informació local, com de continguts internacionals.

Una societat que disposa de mitjans de comunicació professionals, lliures, plurals, independents i que arribin a grans audiències és una societat políticament més transparent i, per tant, més neta i més eficient; és una societat en què els qui tenen alguna cosa a dir troben on dir-la, i els qui tenen alguna cosa per vendre o per comprar disposen d´un punt de contacte; és una societat que pot dialogar amb ella mateixa i conèixer millor el veí; és una societat que té una veu per fer-se sentir i una finestra per on veure el món a la seva manera. En canvi, una societat que no té mitjans de comunicació propis, o que en té de massa febles o massa poc plurals, és una societat que tendeix a la invisibilitat, al tancament i al deteriorament dels comportaments públics.

Els objectius d´un mitjà com Regió7, doncs, són tan ambiciosos que descriure´ls pot arribar a resultar pompós i pretensiós. Però el dia que arribem al número 10.000 potser toca fer-ho. Som conscients com ningú de les nostres limitacions, i ningú no sap com nosaltres com resulta d´insuficient el nostre treball, tantes i tantes vegades. Ningú no detecta més que nosaltres mateixos les nostres errades, fruit de la immensa fal·libilitat de qualsevol humà sotmès a pressió. Però, amb tota la modèstia, el que hem intentat al llarg d´aquests 10.000 números és practicar un periodisme que no per ser local deixi de ser periodisme i que sigui útil al seu territori. La manera d´aconseguir-ho és fàcil de descriure: voler saber-ho tot, publicar tot el que pensem raonablement que sabem del cert, tenir una veu pròpia i donar veu a tothom. En català, compromesos amb el país, amb els ulls oberts al món i posant sempre en primer lloc les comarques de la Catalunya Central. Es diu ràpid, però aconseguir-ho és una batalla diària. Després de deu mil números, encara estem en el camí.

Regió7 és una publicació singular des que els promotors van tenir l´audaç bona pensada de posar-la en marxa. Ja en aquells moments aspirava a cobrir un territori ampli que depassava de molt el que era habitual en les publicacions comarcals; amb el temps ha esdevingut un diari complet que, malgrat és radicalment local, informa de tot set dies a la setmana. A Catalunya no hi ha cap diari d´aquestes característiques fora de les capitals de província. A Espanya només n´hi ha a Vigo, Gijón i Jerez, tres ciutats que no són capitals però tripliquen la població de Manresa. Regió7 és un cas únic i el fet que, a més, sigui líder en vendes i en lectors el converteix en una joiosa raresa. Regió7 és un dels atributs col·lectius que fan notar que la capital del Bages i la Catalunya Central poden ser molt més del que són si se´ls donen les eines que els correspondrien atenent a les seves dimensions i a la seva vocació històrica.

En aquests moments en què la crisi imposa el desànim i la por a tot el país, recordar com va començar aquesta empresa pot resultar d´allò més útil. La migradesa de mitjans amb què naixia la publicació era tan absoluta que vorejava la misèria. L´únic recurs de què es disposava de forma il·limitada era la il·lusió. Avui el diari té arrels profundes i fonaments econòmics saludables, forma part d´un grup -EPI- sòlid i prestigiat, està ben implantat a Internet i disposa d´un públic fidel que li permet triplicar l´audiència dels potents competidors barcelonins. Ha estat una escola de periodistes i les diferents empreses del grup mantenen un centenar de llocs de treball. El 1978, els fundadors no pensaven pas arribar tan lluny.

L´orgull per l´aconseguit no hauria de satisfer només els que hi hem participat. Regió7 ha estat una obra col·lectiva. En som partícips els qui l´hem fet materialment, imprescindibles des del primer fins al darrer, però en són igualment coautors els subscriptors, els compradors, els anunciants, les institucions i tothom qui converteix la Catalunya Central en una realitat viva.

El deu mil arriba en un moment en què els desafiaments per a la premsa escrita en particular i per als mitjans de comunicació en general són colossals. Els nous estils de vida, la segmentació de tots els mercats informatius i l´explosió de continguts al volàtil món d´Internet fan que la competència pel temps i l´atenció del lector, l´oient o l´espectador sigui avui més ferotge del que ho ha estat mai. Els diaris impresos continuen sent el millor suport informatiu i el millor suport publicitari, segons totes les dades estadístiques de què es disposa, i són la font de la immensa majoria de la informació que circula gratuïtament per Internet, però els nous usos de consum d´informació obliguen tots els mitjans a seguir el pas d´una evolució frenètica. Regió7 va iniciar aquesta evolució fa anys i en manté el pas.

El meu primer article es va publicar el 1980 en un diari ja desaparegut i amb una màquina de linotípia cosina de la impremta de Gutenberg. Avui, aquestes lletres són el fruit d´un procés digital i es podran llegir a qualsevol ordinador a través de regió7.cat. Aquest és el canvi que hem viscut. Si hem pogut fer aquest salt, també podrem fer tots els que calguin d´aquí fins al 20.000.

Un diari de casa mai no havia estat tan necessari. El nostre espai personal ja no és un grapat de quilòmetres quadrats, sinó tot el planeta; els esdeveniments que determinen les nostres vides tenen escala global i la seva complexitat és intimidadora. Avui, més que fa deu mil números, és imprescindible que hi hagi un periodisme que tradueixi a escala local els fenòmens universals, que ens permeti sentir les veus del nostre entorn i projectar-les arreu, que ens permeti exercir una reflexió pròpia sobre els grans debats globals, que expliqui com es viu aquí el que està passant a Grècia, a Berlín, a Washington o a Barcelona, que ens guardi de quedar sepultats i anònims sota una allau d´informació per als emissors de la qual ni tan sols no existim.

Cal, més que mai, un periodisme fet a la Catalunya Central i pensant en la Catalunya Central, que estigui atent al pas per aquest territori dels huracans que, avui, es poden desfermar per l´aleteig d´una papallona a Pequín. Calen mitjans professionals, lliures i solvents que puguin portar a grans audiències locals les fites i les desventures les seus conciutadans, que comuniquin les iniciatives dels seus empresaris, que difonguin les creacions dels seus artistes, que creïn xarxa social, que proclamin què volem i com ens sentim; que facin ben visible que la comunitat de què formem part no és la dels famosos de la tele, sinó la del nostre poble o la nostra ciutat.

Mai no ha calgut tant un periodisme rigorós que vulgui saber tot el que passa al costat de casa per difícil i incòmode que resulti i que, alhora, vulgui entendre, de la mà de la seva gent, què passa al món. Regió7, modestament, intenta fer aquest periodisme. Aquí, cada dia. I aspirem a continuar fent-ho durant molts anys. Si vostès ho continuen volent.

Prem per veure més contingut per a tu