Segueix-nos a les xarxes socials:

«conllevancia», presidents

Torra no és cap ximple i sap quines són les limitacions del president espanyol a l'hora d'iniciar un diàleg. Aniria bé que Sánchez també sabés quines són les del seu necessari interlocutor català

Artur Mas ha comentat que de Pedro Sánchez no cal esperar un reconeixement del «dret a decidir» de Catalunya, si l'entenem com a dret a l'autodeterminació o com a reconeixement de la plena sobirania política. Naturalment que no! Sánchez ja ha deixat clar que creu en la unitat d'Espanya i en la indivisibilitat de la seva sobirania. És un principi nuclear en el seu discurs, i això que és un discurs d'una flexibilitat digna d'estudi. Però aquest punt és nuclear per a ell i sobretot per al seu partit. Si mostrés una transformació en aquest tema, duraria deu minuts. Se'l car-regarien els seus. En conseqüència, que ningú no esperi la inclusió del dret a decidir en una hipotètica agenda de diàleg entre els governs català i espanyol. Ni referèndums pactats, ni bilateralitats aparents, ni res que s'hi assembli gaire.

Però això ja se sap. Ho saben a la Casa de la República, al Palau de la Generalitat, a les seus del PDeCAT i d'Esquerra. Ho saben a la CUP i a l'ANC. Ho saben Colau, Domènech i Iceta. I també ho saben els dirigents del PP i de Ciutadans, encara que s'esforcin a fer veure que en dubten, per pura estratègia de desgast i preparació d'eleccions.

Però, al mateix temps, Sánchez ha d'ajudar Esquerra i el PDeCat a demostrar que no van cometre cap error en donar suport a la moció de censura. Han de ser capaços d'argumentar que el socialista no és el mateix que Rajoy. En altre cas, seran devorats pels legitimistes que desaproven la decisió, i que no són només la CUP i l'ANC. A Junts per Catalunya hi havia dirigents partidaris d'abstenir-se pel principi de la igualtat radical entre PP i PSOE. Per rebatre'ls, els valedors de la censura hauran de presentar millores concretes, guanys mesurables, en termes d'actituds, de llenguatge i de diners procedents de Madrid.

Torra no és cap ximple i sap quines són les limitacions del diàleg amb el nou president espanyol. Aniria bé que Sánchez també sabés quines són les del seu interlocutor. Potser a hores d'ara, a banda i banda, hi ha més gent que entén en què consisteix allò de la «conllevancia» d'Ortega: en acceptar i suportar un problema que no es pot resoldre. El catalanisme ho és per a Espanya, i Espanya per al catalanisme. Si més no, ara com ara, és a dir, ateses les respectives forces.

En les properes setmanes s'emetran signes que caldrà interpretar tenint en compte els condicionaments que afecten el llenguatge de cada emissor.

Prem per veure més contingut per a tu