Segueix-nos a les xarxes socials:

Les tres maries

¿Se'ls ha acudit que la religió és un tema privat i qui vulgui és lliure de portar el seu fill a catequesi parroquial, i que els valors ètics i cívics haurien d'impregnar totes les assignatures?

Fa unes dècades, quan la religió ho impregnava tot i era font d'imatges i locucions, es va donar el nom de «les tres maries» a tres assignatures de l'ensenyament obligatori que, a parer dels estudiants, no aportaven cap coneixement significatiu i es consideraven fàcils de superar. L'expressió «les tres maries» ve del nom popular donat a les tres dones que van ser a prop del Calvari quan van crucificar Jesús i que després van voler adobar el cos amb olis i perfums al sepulcre, moment en què el van trobar buit i un àngel els va dir que havia ressuscitat.

L'aplicació del terme a les assignatures cal atribuir-lo al fet que també eren tres, al paper secundari que tenien les dones als evangelis i les matèries al currículum, i que una d'elles era justament la de religió. Les altres dues eren la gimnàstica (oficialment, educació física) i la Formación del Espíritu Nacional, o FEN, que era la classe d'adoctrinament en els principis polítics que envernissaven el gran absurd del franquisme. La FEN la impartien falangistes de carnet i manual, i també n'hi havia molts ensenyant gimnàstica sense treure's l'americana; pel que fa a la religió, era cosa dels capellans. S'entén que, en aquells anys, religió significava catòlica. Pocs alumnes donaven cap importància a cap de les tres assignatures, si bé els interessats a acumular bones notes miraven d'esmerçar-s'hi una miqueta, ja que amb poc esforç s'assolien notables i excel·lents.

La gimnàstica es continua impartint. La FEN va canviar de nom els darrers anys del franquisme i va acabar desapareixent. Anys més tard es va crear l'assignatura d'Educación para la Ciudadanía y los Derechos Humanos (EpC), implantada en temps de Rodríguez Zapatero i eliminada pels governs Rajoy. La religió va passar a ser optativa, però amb Rajoy i Wert els que no la triessin havien d'estudiar «valors». Ara la nova ministra d'Educació, Isabel Celaá, pretén que la religió no compti a la nota de curs, i que els «valors cívics» siguin una matèria obligatòria per a tothom.

Al capdavall continuaran sent maries com les de fa mig segle, mentre els polítics discuteixen sobre «adoctrinaments». ¿Se'ls ha acudit que la religió és un tema privat i qui vulgui que porti el nen a catequesi, i que els valors ètics i cívics haurien d'impregnar totes les assignatures? No s'hauria de parlar de valors en relació amb els continguts de socials, de naturals i, no cal dir, de literatura?

Prem per veure més contingut per a tu