El passatge de l'Evangeli de Marc que avui comentem s'esdevé en el temple, on Jesús ensenya a la gent. Comença amb aquestes paraules: «Aneu amb compte amb els mestres de la Llei. Els agrada que els facin ocupar els seients d'honor a les sinagogues i els primers llocs en els banquets. Devoren els béns de les viudes i fan veure que preguen llargament». El posicionament de Jesús envers aquests és clar: «Seran judicats amb més rigor».

Com a contrast, apareix en escena una viuda pobra, que va fins a la sala del tresor del temple, on Jesús estava assegut, tot mirant com la gent tirava en una mena de caixes els diners de les ofrenes. Doncs bé, la dona hi diposità dues peces menudes. L'acció no passà desapercebuda a Jesús, bon observador, que amatent digué als seus deixebles: «Aquesta viuda pobra ha tirat al tresor més que tots els altres. Tots han donat del que els sobrava, ella, en canvi, ha donat del que necessitava, tot el que posseïa, tot el que tenia per viure».

Sí, en el nostre món trobem actituds i comportaments a l'estil dels mestres de la Llei: senyorejar, vendre una imatge respectable, ocupar els primers llocs, afavorir els teus, passar de llarg sense ni veure als que no es considera prou, o fins i tot trepitjar sense cap escrúpol un company... En fi, no cal perdre-hi temps!

Jesús, però, sí que sap veure el gest de la viuda, que sense fer soroll ni propaganda, humilment, dona tot el que té i es posa a les mans de Déu. I com que Jesús ho valora, vol que els seus deixebles aprenguin a descobrir la grandesa que hi ha al darrere d'aquesta acció, feta des del secret del cor, amb sinceritat, molt lluny de l'aparença i el lluïment.

En l'Evangeli de Marc l'actuació de Jesús al temple, que acaba amb l'ofrena de la viuda, ha començat, d'una forma contundent, amb l'expulsió dels mercaders del temple: «Vosaltres l'heu convertit en una cova de lladres!». Aquí és molt crític amb els negocis que hi han muntat, però en el passatge que comentem Jesús ha volgut centrar la mirada en la dona pobra i viuda, la víctima indefensa d'un sistema injust, per omplir-la de reconeixement i grandesa.

Cal, doncs, estar ben atents i saber veure el bon fer de moltes persones anònimes, que en el seu dia a dia, sense escarafalls, ho donen tot amb el profund anhel de ser portadors de pau, esperança i justícia.