Segueix-nos a les xarxes socials:

Ara, eleccions municipals!

Després de la ressaca de les eleccions generals, ara arriben les eleccions municipals. També les europees, però aquestes a un gran nombre de persones els continuen «sonant» com a rares i llunyanes.

Les eleccions municipals són molt importants per als ciutadans/es ja que l'Ajuntament és l'organisme administratiu més proper i, per tant, el més accessible. Tot i les limitacions de competències en alguns àmbits, les seves decisions polítiques són les que repercuteixen més directament en la vida del dia a dia de la ciutadania.

Freqüentment els ciutadans/es culpabilitzem els polítics de tots els nostres mals, i en part tenim raó. Però també cal reconèixer que els ciutadans/es a vegades hauríem d'entonar el «mea culpa» per no complir els nostres deures cívics i per no implicar-nos prou a intentar millorar la ciutat. La participació activa en els afers públics és un dret -i també un deure- de la ciutadania, malgrat que els actuals canals de participació sovint provoquin frustració.

Com que l'espai disponible no em permet estendre'm, només relacionaré tres queixes que sovint s'escolten en les converses dels ciutadans/es. Una queixa fa referència a la descompensació de la balança pressupostària en relació amb la inversió municipal als diversos barris de la ciutat. Els fets evidencien que els barris perifèrics estan molt més desatesos que els barris cèntrics. Aquest és un dels habituals «pecats» polítics. A l'hora d'invertir sovint es pensa més en la rendibilitat política pròpia que no pas en els desequilibris socials existents.

Una altra queixa és la deficient gestió, tant administrativa com política. Una deficiència que sempre acaba costant un dineral als contribuents manresans. Un exemple, l'Ajuntament el proper any 2020 acabarà de pagar 11,1 milions d'euros per la sentència judicial d'un solar mal expropiat. I quan s'acabi de pagar aquesta considerable quantitat, aleshores caldrà abonar els interessos generats des de l'any 2007, els quals suposaran uns quants centenars de milers d'euros més. I m'abstinc de detallar les nefastes concessions i convenis municipals que, en lloc de recaptar diners, han estat una deplorable sagnia econòmica per a l'Ajuntament, com la zona blava, l'Ateneu de les Bases, etc.

La tercera queixa és la desesperant lentitud de la burocràcia municipal, així com també les feixugues gestions que cal realitzar per solucionar els problemes. Si el nou alcalde és capaç de resoldre aquest calvari burocràtic pot estar ben segur que la ciutadania el canonitzarà i no li faltaran mai un parell de ciris al seu altar polític.

Feta la crítica, cal reconèixer que la funció política com un servei a la comunitat és totalment lloable. Cal recordar, però, que la dedicació a la política és de lliure elecció. Per tant, quan es decideix fer aquest pas s'ha de ser conseqüent amb les responsabilitats que comporta. Qui governa ha de fer-ho amb una dedicació al 100 %. No és admissible tenir una dedicació parcial -amb un bon sou- i compaginar-ho amb una altra dedicació professional. A l'Ajuntament de Manresa hi ha alguns/es regidors/es de l'equip de govern amb dedicacions parcials que van del 60 al 95 % i amb un sou mensual brut que va de 2.179,07 a 3.892,53 euros en 14 pagues. Si hi afegim que alguns/es, a més de la responsabilitat política de la regidoria, també representen l'Ajuntament en altres organismes supramunicipals, cal preguntar-se per la seva eficàcia. Hi ha qui ostenta la representació municipal en 23 organismes diferents, com a presidenta, vicepresidenta, patrona, vocal... Ep! les dades que acabo de relacionar es poden consultar a la web de l'Ajuntament amb total transparència.

Síntesi: s'agrairia que tot plegat ho tingués present -i ho esmenés- el nou govern municipal.

Prem per veure més contingut per a tu