Què farem per Reis? Ja sé que prou incògnites hi ha amb l'inici del curs escolar, que Nadal sembla lluny, però no serà el primer article que parla de les festes en què la gent gaudeix més d'ajuntar-se amb els amics, amb els familiars, normalment al voltant d'una taula amb àpats que ens fan sentir com sibarites per un dia, regats per bons vins i cava, en abundància, com si l'alegria d'aquests dies anés íntimament lligada a l'estómac. La limitació a deu comensals, que sembla que s'ha de prorrogar fins no sabem quan, estic segur que se solucionarà amb petits estratagemes, per exemple reservant com a grups de deu persones en el mateix restaurant i, si cal, fer el brindis a distància, això en el cas de sopar d'empresa, amics i similars, en el cas de les famílies entenc que el seny hi ha de ser present, però els límits han de ser un pèl més laxos, compensats per la conscienciació dels presents.

Però tot això són mesures reservades per als adults, quan arriben aquestes dates cal recordar que hi ha un protagonisme especial dels més menuts de la casa; per aquestes festes, més que mai, la innocència dels infants, que requereix una protecció especial, ja que són ben pocs els anys que poden fruir d'aquesta credibilitat que els fa gaudir de cadascun dels detalls d'aquells dies, i no diguem dels regals, que porta el Pare Nadal, que caga el tió i que deixen els Reis Mags d'Orient. I no diguem com aquell candor ens omple de joia a nosaltres, a la vegada que ens transporta a quan nosaltres érem els infants, els protagonistes; és quan fills, pares i avis són més a prop, tots units per la màgia que ho impregna tot aquells jorns.

Doncs jo, des d'ara, proposo un repte a tots els nivells: fer la cavalcada de Reis sense risc per la covid-19.

No em val la solució de suspendre o anul·lar la cavalcada, hi ha prou temps i possibilitats per solucionar-ho d'una manera coherent. I, encara que sigui amb mascaretes, els nens no ho trobaran estrany, ja és part del seu dia a dia, per tant que Ses Majestats, com els seus patges i la resta de seguici, vagin protegits per aquest producte sanitari. Això i les distàncies, cal també que es compleixin; per tant, les cavalcades hauran de tenir el seu circuit, però aniran soles, sense públic, o quan n'hi hagi possibilitat, després en parlarem, d'una manera que es pugui controlar.

La primera possibilitat és una ampliació del recorregut, que cada carrer (és un dir) sigui visitat pels Mags, és a dir, aprofitar el do de la ubiqüitat que tenen i fer que siguin en diferents llocs a la vegada, és a dir, caravanes més reduïdes i repartides per cada barri, regulant la presencia de públic, i fins i tot qui sap si demanant que els que poden veure-ho des del balcó de casa ho facin així, tot això amb retransmissions per TV de les cavalcades, aquesta és una opció.

La segona és fer circuits petits en zones esportives o espais que ho permetin, amb regulació dels assistents, on sigui fàcil complir les mesures sanitàries, sempre amb invitació als nens i acompanyants perquè pugui estar controlat i que no es dispari el nombre, i saber qui hi ha i on és.

N'hi ha d'altres que poden ser molt imaginatives, des de recorreguts pel cel de les ciutats, en globus, helicòpters i drons portant regals, patges pujant a cada escala per saludar i dir que vagin a dormir d'hora els nens, hi ha una gran varietat de possibilitats que ben segur, amb l'ajut de les associacions esportives i socials de les ciutats, poden ser una realitat i permetre que la nit del 5 de gener segueixi sent màgica.

I posat a fer, entenc que ja s'haurà pensat que aquest desembre proper la recollida de les cartes a Ses Majestats tingui més patges, prínceps o altres col·laboradors, distribuïts, i que els nens les puguin portar de manera ordenada i segura. Tot és possible, tot menys deixar de somiar en aquestes dates esperades per tots els infants.

Bons Reis a tots.