Segueix-nos a les xarxes socials:

Els joves i el cel esquerdat

El 15-M va ser el crit d’indignació, una exigència de democràcia i una esquerda d’esperança per a un país ofegat per la crisi econòmica i les retallades. El crit que va néixer a les places va tenir la seva transmutació política. El 2014, Podem va néixer, va aconseguir contra tot pronòstic cinc eurodiputats i va demostrar la seva força en la primera assemblea de Vistalegre. Destil·lava joventut, il·lusió, descaradura i ambició. I va ser una inspiració per a tants joves, la possibilitat de construir una societat més justa, lliure i igualitària.

D’aquí a unes setmanes se celebrarà el desè aniversari del naixement de Podem, i parlar de celebració sona a broma de mal gust. L’escriptor i filòsof Santiago Alba Rico, molt vinculat als inicis de la formació, escrivia aquest estiu sobre les eleccions que se celebrarien el 23-J: «La pròxima batalla electoral no enfronta diferents projectes polítics i diferents programes; no enfronta ni tan sols dos blocs ideològics. És una disputa ferotge entre l’odi i la tristesa». En aquesta batalla, la seva «opció trista» era Sumar.

El que avui resulta tristíssim és buscar una cosa semblant a l’autocrítica davant el pèssim resultat de Sumar i Podem a Galícia. Llegir, per exemple, l’editorial de Canal Red (el mitjà de Pablo Iglesias) fa plorar. Mossega amb ganes Sumar: «Un projecte polític que no funciona». I aboca prosa vetusta sobre l’hecatombe de Podem: «Malgrat l’exigu resultat, la moral de la militància a Galícia no ha sortit, no obstant, tan tocada com es podria esperar gràcies a l’esforç realitzat, a l’afluència als mítings i, sobretot, al descobriment i l’excel·lent acompliment de la seva candidata Isabel Faraldo, que s’ha revelat com una aposta de futur».

¿De quin futur? En un grapat d’anys, han passat de la joventut a la ranciesa. De l’ambició a l’egolatria. De la il·lusió a la ira. Camí de la irrellevància, embardissats en les seves penes al llot, han esquerdat l’horitzó que van prometre. Trossos de cel escrostonat, això és l’únic que ofereixen als joves d’avui.

Prem per veure més contingut per a tu