Ecologistes i el grup municipal republicà consideren que aquest indret, qualificat com a sòl rústic, no és el més idoni per un projecte d'aquestes característiques, ja que el Pla Territorial de les Comarques Centrals el defineix com un espai de protecció paisatgística. El projecte, presentat per un particular, consistiria en fer el primer circuit de kàrting internacional del país, amb una pista de competicions i un segon circuit que funcionaria com a escola de pilots.

Va ser l'entitat ecologista Meandre qui, per casualitat, va descobrir la tramitació d'aquest projecte a la pàgina web del Departament de Medi Ambient i Habitatge. El projecte, presentat per Pablo Martínez, amb el suport de la Federació Catalana d'Automobilisme, ha entrat a l'Ajuntament i en aquests moments s'està estudiant si requereix que s'elabori un estudi d'impacte ambiental.

Segons la informació de la qual disposen tant Meandre com ERC, es tractaria d'un equipament que ocuparia una superfície d'unes deu hectàrees, equivalent a les dimensions que tindrien deu camps de futbol. A més d'una pista de competició de karts per poder-hi dur a terme curses internacionals, disposaria d'una segona pista que es podria utilitzar com a escola de pilots.

Meandre explica que l'oposició a aquesta iniciativa no és contra el projecte, sinó contra el lloc on es vol ubicar, un terreny rústic considerat com a espai de protecció agrària i paisatgística en el Pla Territorial de les Comarques Centrals. La instal·lació d'aquest circuit aniria en contra, explica l'entitat, del projecte de protecció de la muntanya de Collbaix creant una anella verda en els municipis del seu entorn, que són Manresa, Sant Joan de Vilatorrada i Rajadell.

En nom de Meandre, Judit Ester afirma que segurament hi ha 'llocs més idonis' on ubicar unes instal?lacions d'aquestes característiques i denuncia l'impacte que poden tenir en l'entorn, afegides al projectat desdoblament de l'Eix Transversal.

Tant des de Meandre com des del grup municipal d'ERC a Rajadell han denunciat també que la Secretaria General de l'Esport hagi qualificat aquest projecte com una iniciativa d'interès públic. Aquest és un tràmit indispensable per poder ubicar unes instal?lacions com aquestes en uns terrenys que són rústics i que caldrà reaqualificar.

Rosa Llamas, regidora d'ERC a l'Ajuntament de Rajadell, considera que no té sentit un projecte com aquest que 'ni lliga amb el territori ni surt del territori', i més tenint en compte que afecta una àrea protegida. Alhora retreuen que no s'hagi fet cap procés d'informació adreçat a la població afectada.

Segons Llamas, ja feia un temps que s'havia comentat que hi havia la possibilitat de desenvolupar un projecte d'aquestes característiques, però denuncia que l'Ajuntament, un cop l'ha tingut entrat al consistori, no n'hagi informat. Malgrat l'oposició per la seva ubicació en un espai protegit, ERC considera que el més important és informar-ne la població perquè sigui ella la que es posicioni i decideixi si vol o no aquest equipament en el seu terme municipal.

Un altre motiu de denúncia per part de Meandre és que el promotor particular del projecte no hagi fet cap estudi d'alternatives i que s'hagi limitat a comprar els terrenys de Rajadell i a tirar endavant el projecte juntament amb l'Ajuntament d'aquest municipi i amb el suport de la Secretaria General de l'Esport. Això, afirma l'entitat, va 'contra de la llei'.

De moment, Meandre s'ha adreçat a l'Ajuntament de Manresa perquè es posicioni sobre aquest projecte, ja que consideren que, tot i que la instal·lació estarà ubicada majoritàriament en el terme municipal de Rajadell, la incidència sobre la capital de comarca és molt alta. De fet, explica Ester, en línia recta estarà a només quatre quilòmetres del centre de la ciutat.