Des de l'Àrea de Territori i Medi Ambient de l'ens comarcal es va començar a treballar en aquest projecte l'any 2002 en col·laboració amb els ajuntaments de la comarca. La recollida de dades s'ha fet sobre el terreny a través d'un quad, amb l'ajuda d'un ordinador i la utilització d'un GPS i altres instruments de posicionament. De l'anàlisi estadístic de l'inventari, se'n desprèn que un total de nou municipis concentren el 50% dels quilòmetres de camins de la comarca. L'inventari es completa amb una pàgina web.

Sant Mateu de Bages, amb 366 quilòmetres, se situa en la primera posició mentre que, en l'altre extrem, hi ha Navarcles amb divuit quilòmetres de camins. Els resultats revelen també que la major part dels camins són de terra o tot-u i que majoritàriament tenen una amplada d'entre dos metres i mig i tres.

Els camins connectors, que comuniquen poblacions i carreteres, i els que donen accés a pobles aïllats i equipaments, que desenvolupen les funcions més bàsiques de connectivitat del territori, sumen un total de 1.800 quilòmetres i representen el 41% dels camins de la comarca.

L'inventari ofereix informació sobre les característiques dels camins i s'informa de l'amplada, estat, funcionalitat, pendent, drenatge, possibilitats de pas creuat de vehicles de bombers i existència de terraplens, entre d'altres aspectes. Les seves utilitats per a la gestió municipal i comarcal han de servir per a la programació de les actuacions de conservació i millora, l'actualització de la xarxa viària dels plans de prevenció d'incendis i de protecció civil i la producció de cartografia, entre d'altres.

El treball es complementa amb l'estrena d'una nova pàgina web que funciona com una eina que permet la descàrrega de mapes i la consulta de múltiples informacions relacionades amb els camins. També s'ha habilitat un espai restringit per als ajuntaments perquè puguin actualitzar la informació dels camins dels seus municipis.