El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va lamentar ahir que el govern espanyol "amenaci" Seat de fer-li retornar les ajudes rebudes a través del pla PIVE per l'escàndol dels motors trucats dels vehicles del grup Volkswagen. "No som partidaris de grans anuncis grandiloqüents, d'amenaces o de retirades. Tot el que s'hagi de corregir es corregirà, evidentment, i s'hauran de pagar totes les multes i sancions, però no cal fer-ne un escarni públic excessiu, ni fer llenya de l'arbre caigut", va sentenciar el conseller. Tanmateix, Puig va assegurar que "el Govern de Catalunya actuarà amb tota la diligència en la defensa dels drets dels consumidors.

"Volkswagen s'ha equivocat, ho haurà de corregir i depurar responsabilitats", va afirmar Puig. De fet, el conseller delegat del grup Volkswagen, Martin Winterkorn, va dimitir la setmana passada, fet que ha provocat que el fins ara president de SEAT, Jürgen Stackmann, hagi ascendit a cap de vendes mundial de la multinacional alemanya. Puig espera que l'equip que rellevi Stackmann sigui tan bo com el que ha dirigit Seat durant els darrers anys, i va fer una crida a "ajudar" Seat i Volkswagen a "corregir el que no han fet bé" i que continuïn "apostant per la qualitat dels seus productes i el manteniment de les inversions anunciades" a Catalunya. El conseller va fer aquestes declaracions després d'inaugurar el XV Fòrum d'ACAVe.

Puig va lamentar que "el problema que ha aparegut amb Volkswagen té unes derivades molt importants i hem de ser molt curosos amb tot el que s'ha de fer i s'ha de fer amb exigència". El conseller va afirmar que cal "obligar" la companyia que "es corregeixi i es reparin tots els problemes i errors, que sembla que han estat premeditats, ja que afecten milions de vehicles".

Puig demana "prudència" en acompanyar la indústria de l'automoció en aquest procés de revisió del parc de vehicles, ja que es tracta d'un sector "molt important" per a Catalunya. "Per tant, plena exigència amb la companyia. Que es rectifiqui, es corregeixi i es depurin responsabilitats, però que es tingui present que la indústria de l'automòbil és molt sensible i que cal ajudar-la a recuperar aquesta pèrdua de confiança".

Recuperar els ajuts

El govern espanyol ultima les mesures legals que preveu presentar per reclamar a Volkswagen que retorni els 1.000 euros per vehicle que la companyia va rebre del pla PIVE per a cotxes eficients, un cop l'automobilística ha admès que va vendre a l'Estat 700.000 cotxes amb motors que oferien dades falsejades sobre les emissions de gas. Els ministeris d'Indústria i Medi Ambient i l'Advocat de l'Estat estudien com es formalitzaran, i s'hi inclourà una petició de compensació pels perjudicis ocasionats també als consumidors.

De moment encara no hi ha data per a la presentació de la demanda, però fonts del ministeri d'Indústria asseguren que la voluntat és no demorar el procés i fer-la efectiva "tan aviat com sigui possible". "Com més aviat es resolguin aquests problemes, abans es tornarà a la normalitat, que és el que ens interessa a tots", asseguren. L'objectiu és recuperar els centenars de milions d'euros que Volkswagen ha rebut de les arques públiques per la venda de cotxes suposadament eficients que s'ha demostrat que feien emissions de gasos molt superiors a les que constaven a les dades oficials. De moment, Indústria ja ha retirat l'autorització per a la venda dels cotxes de les sèries afectades.

La demanda parteix de la petició perquè la companyia retorni els diners rebuts del pla PIVE, però els seus termes exactes dependran també dels continguts que s'abordin avui a Luxemburg amb els ministres de la UE dels països afectats i la comissària del ram, Elzbieta Bienkowska.

El ministre d'Indústria va dir ahir en una entrevista a la Cadena Ser que la companyia li ha assegurat que el problema amb el trucatge dels motors no afectarà les inversions compromeses, com la de 3.300 milions a Seat per impulsar la planta de Martorell.