La Comissió Europea ja tenia una "preocupació generalitzada" sobre la manipulació de les emissions de gasos contaminants en els vehicles l'any 2013, segons les informacions publicades ahir pel diari britànic Financial Times.

El rotatiu publica extractes de cartes que s'adreçaven a l'aleshores comissari de Medi Ambient, Janez Potocnick, i el d'Indústria, Antonio Tajani, en què l'eslovè es queixava que el seu equip es trobava en una "situació incòmoda" a l'hora de defensar "la percepció d'una manca d'acció per part de la CE i els estats membres" sobre les "discrepàncies" en les emissions dels cotxes.

Els liberal demòcrates a l'Eurocambra han reclamat un comitè d'investigació parlamentària. "Aquestes noves revelacions justifiquen un comitè d'investigació. Volem saber la veritat. La credibilitat de la Unió Europea i les seves normes està en joc", va assegurar el president dels liberals, Guy Verhofstadt, a través d'un comunicat.

El vicepresident de l'Eurocambra i aleshores comissari d'Indústria, Antonio Tajani, va defensar en una piulada que ja l'any 2012 ell mateix va "informar la Comissió Europea, el Parlament i els estats membres de les discrepàncies entre els testos en laboratori i els testos en conducció real".

D'altra banda, els ministres europeus de Medi Ambient van subratllar ahir la necessitat que es creï un sistema "més sòlid de control" sobre les emissions contaminants dels vehicles, així com la importància que hi hagi una "ràpida decisió" sobre els nous estàndards de proves en condicions reals de conducció.