El sindicat agrari Unió de Pagesos -UP- reclama que el govern central que surti de les eleccions del pròxim 20-D estableixi el percentatge de quota de mercat de la indústria agroalimentària i de la distribució que ha de ser considerat de posició de domini en un mercat de referència.

Segons el sindicat, aquest és un requisit indispensable perquè les autoritats estatal o autonòmica puguin sancionar abusos i per compensar els desequilibris de poder de negociació entre les diferents baules de la cadena.

El sindicat, que recull aquest punt en un document sobre les propostes de futur per al sector agrari de cara a les eleccions generals, també demana la modificació de la regulació de la venda a pèrdues perquè assoleixi tota la cadena alimentària i incorpori totes les despeses i no només el preu de compra, per evitar l'ús de productes agraris com a reclam comercial.

De cara al 20-D

En les propostes amb vista a les eleccions de desembre, UP planteja a més als partits polítics diverses mesures per fer front a la crisi que travessa el sector agrari i que passen sobretot per la millora de les condicions econòmiques amb mesures fiscals, accés a serveis públics fonamentals i la millora de la representació del sector.

UP recorda que el fet que els preus en origen hagin estat negatius o s'hagin mantingut congelats els últims tres anys en molts sectors agraris i ramaders, juntament amb l'augment dels costos de producció, ha comportat una important caiguda de la renda agrària, que en el conjunt de l'Estat el 2014 es va reduir el 7,2 % respecte al 2013, i en el 18,5 % respecte al 2007.

Unió de Pagesos recorda també, quant a la nova política Agrària Comuna -PEC-, que a Espanya suposarà retallades de fins a 41,5 milions d'euros anuals a Catalunya i discriminacions greus.