Deu països de la UE, entre els quals Espanya, van pactar ahir les "línies generals" dels instruments financers que es gravaran mitjançant la taxa a les transaccions financeres, després que Estònia acabés sortint del projecte.

"És un pas important i probablement essencial per acabar" el treball sobre la taxa després de quatre anys de negociacions, va assenyalar el ministre austríac de Finances, Hans Jörg Schelling, en el debat públic del Consell de Ministres d'Economia de la Unió Europea (UE ), l'Ecofin. Els deu països membres que romanen en el projecte han preparat un text que inclou les línies generals sobre les característiques que ha de tenir la taxa pel que fa a les accions i els derivats que s'han d'incloure, així com sobre l'abast territorial que s'aplicarà quan s'implanti el gravamen. El text, d'una sola pàgina, s'ha elaborat després que dilluns a la nit es reunís el grup de països que volen procedir amb la taxa per intentar desbloquejar-la finalment.

"Si hi ha un acord sobre aquesta proposta, sobre la base d'aquestes característiques, els experts han d'elaborar unes taxes adequades en col·laboració amb la Comissió Europea i preparar el text legislatiu, si pot ser en un termini d'un mes", va assenyalar Schelling, que ha liderat els treballs del grup. "Només hem preparat les característiques sota les quals pensem que la taxa pot ser implementada. No hem establert la implementació", va recalcar.

El ministre luxemburguès, Pierre Gramegna, va assenyalar que es tracta d'un "pas transicional" i que el document ara haurà de ser traslladat a un text legislatiu. L'objectiu és arribar a un acord sobre aquest text abans de l'estiu, va assenyalar el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, preferiblement al juny.

El titular espanyol, Luis de Guindos, per la seva banda, va afirmar que els deu països "han establert la base per a accions futures" per implantar la taxa, el que demostra, segons la seva opinió, "la voluntat dels estats membres de prosseguir amb la taxa".