L'aportació de les dones al treball mundial és del 52 %, però guanyen el 24 % menys que els homes i amb prou feines ocupen el 25 % dels càrrecs administratius i directius. L'informe de Desenvolupament Humà 2015 de Nacions Unides, presentat ahir a Addis Abeba, resumeix contundent al respecte: "en la majoria dels països de totes les regions del planeta, les dones treballen més que els homes", però estan en desavantatge en els dos móns laborals, el remunerat i no remunerat.

Aquest any, el 72 % dels homes en edat de treballar (a partir dels 15 anys, segons l'estudi) tenia una feina, davant només el 47 % de les dones. El 59 % de la feina pagada es realitza fora de la llar, i en aquest camp, la proporció d'homes és gairebé el doble que la de les dones (38 % enfront del 21 %).

La situació s'inverteix en el cas del treball no remunerat, la majoria del qual es realitza dins de la llar i abasta una gran varietat de tasques. En aquest camp, les dones representen el triple que els homes, amb el 31 % enfront del 10 %. Les dones realitzen tres de cada quatre hores de treball no pagat; en canvi, als homes els corresponen dues de cada tres hores de treball remunerat.

Tant en països avançats com en desenvolupament, la proporció d'homes és molt més gran en arts i oficis, operacions de planta i maquinària, i ocupacions legislatives i de direcció. En aquest darrer sentit aporta una altra dada: el 32% de les empreses no té cap dona exercint un càrrec d'alta direcció. Quan ho aconsegueixen poden arribar a guanyar el 53 % menys de mitjana que els seus homòlegs masculins, com succeeix a l'Amèrica Llatina.

Elles estan més presents en ocupacions de qualificació mitjana, com a empleades d'oficina, treballadores del sector serveis i venedores. A tot el món, les dones realitzen la majoria del treball no remunerat de cures (feines domèstiques i cura d'altres persones).