L'escassetat de pluges dels darrers mesos, sumada a la manca de fred d'aquest hivern i a una naixença de les plantes no gaire bona, posa en risc la pròxima collita del cereal d'hivern. Unió de Pagesos adverteix que, si no plou de manera abundant en els pròxims 10 o 15 dies, les pèrdues en aquest cultiu poden ser "molt importants", sobretot a les zones de secà on la producció podria caure entre el 60 i el 70%, en comparació amb una collita d'un any normal.

A les zones de regadiu l'afectació seria menor, ja que, malgrat la planta pot disposar d'aigua, no ha pogut desenvolupar una bona arrel per les atípiques temperatures de l'hivern. Tot i això, l'organització agrària estima que si la pluja fa acte de presència en els pròxims dies, amb quantitats superiors als 10 o 15 litres/m2, es podrien minimitzar les pèrdues.

La situació de sequera, sumada a les elevades temperatures d'aquest hivern, deixa un escenari "complicat" als productors de cereals d'hivern com ara el blat, l'ordi, el sègol i la colza, segons explica el responsable nacional de cereals i cultius herbacis d'Unió de Pagesos, Santiago Caudevilla. La campanya va començar ja marcada per una naixença no gaire bona de les plantes i posteriorment s'hi ha afegit uns mesos d'hivern sense temperatures excessivament baixes com seria habitual. "Necessitàvem estar uns dos mesos amb temperatures d'entre un grau positiu i dos o tres graus sota zero i no ha estat així" i, a més, durant el gener s'han assolit temperatures de fins a 20 graus, "gens bones per al cereal d'hivern", remarca el responsable del sindicat agrari.

En aquests moments la planta necessita precipitacions "urgentment", molt especialment a les zones de secà, i "si en 10 o 15 dies no plou, tindrem unes pèrdues molt greus", adverteix Caudevilla. I és que la manca de pluges provoca un estrès hídric a la planta i aleshores aquesta deixa de créixer i només busca la seva pròpia subsistència, "i només treu una espiga i petita".

Actualment ja es comencen a apreciar en algunes zones els primers símptomes de manca d'aigua a la planta, com ara fulles estretes i cargolades i puntes seques. Entre les comarques que es poden veure més afectades el sindicat destaca el Solsonès.

A les zones de reg la planta pot disposar d'aigua però les altes temperatures dels darrers mesos han provocat que la planta no hagi pogut fer l'aturada que necessita fer durant l'hivern i, d'aquesta manera, no ha pogut desenvolupar l'arrel com pertocaria. Això comporta que quan la planta necessiti absorbir nutrients i aigua no tindrà prou arrel per fer-ho i, per tant, no podrà assolir el creixement desitjat, explica Santiago Caudevilla.

El responsable d'Unió de Pagesos reconeix que encara és d'hora per poder quantificar quina pot ser la davallada de producció de la pròxima campanya, però deixa clar que "una gran collita no tindrem", ni pel que fa a quantitat ni a qualitat. Tot i això, estima que al secà la collita es podria veure disminuïda entre el 60 i el 70%, mentre al reg la caiguda productiva seria d'entre el 20 i el 25%.