El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va justificar ahir la relaxació de les metes de dèficit per al 2016 i el 2017 en la necessitat d'evitar ajustos durs que portarien un "greu" impacte en el creixement econòmic i ha qualificat de realistes i conservadores les noves previsions. De Guindos va presentar a la Comissió d'Economia del Congrés el Programa d'Estabilitat Pressupostària 2016-2019 i el Programa de Reformes que haurà d'enviar l'Executiu a Brussel·les abans que acabi aquest mes i que previsiblement serà aprovat pel Consell de Ministres el 29 d'abril.

El ministre d'Economia en funcions va avançar que Espanya ha "coordinat" amb les autoritats europees una flexibilització de les metes de dèficit públic d'un any, perquè se situï en el 3,6% del PIB el 2016 i en el 2,9 % el 2017 per tal d'evitar un ajust pressupostari "molt intens". D'aquesta manera, el dèficit del conjunt de les administracions públiques augmentaria vuit dècimes aquest any i 1,5 punts el 2017 respecte als objectius inicials del 2,8% i del 1,4% del PIB, respectivament.

De Guindos va reconèixer que la nova senda de consolidació fiscal la va concretar dissabte passat, durant la seva participació en l'Assemblea de l'FMI, amb les autoritats europees. "Ho vaig tancar a l'assemblea de l'FMI i ho vaig parlar amb ells", va dir el ministre, tot i que ahir el vicepresident de la Comissió Europea per a l'Euro, Valdis Dombrovskis, va negar que s'hagi pactat res concret amb el govern espanyol.

El ministre en funcions va explicar que la reducció del dèficit per a aquest any serà possible gràcies al PIB, a la retallada de la despesa de l'Administració central de 2.000 milions, i a les mesures perquè les comunitats autònomes compleixin els dèficits marcats. Per al 2017, De Guindos ha fiat la reducció del dèficit a la contribució del cicle econòmic i al creixement del PIB. Va afirmar que l'augment de 8 dècimes en la previsió de dèficit públic per a aquest any es repartirà entre l'administració central i les comunitats autònomes, si bé ha afegit que la distribució no serà al 50%.

De Guindos va assenyalar que la Comissió Europea considera "realista" el nou quadre macroeconòmic d'Espanya, que va qualificar de conservador, i va subratllar que l'estimació d'alça del PIB del 2,7% per a aquest any i del 2,4% per al 2017 està en línia amb el consens del mercat i de l'FMI. El ministre va reconèixer que l'economia patirà un "lleu alentiment" respecte al fort increment amb què va tancar el 2015, encara que va insistir que continua en fase d'expansió gràcies a la demanda interna i al "sòlid" avenç de les exportacions. Va estimar que el PIB podria haver crescut el 0,7% el primer trimestre de l'any respecte al trimestre precedent i va insistir que entre el 2016 i el 2017 es crearan 900.000 llocs de treball i es reduirà l'atur de gairebé un milió de persones.

Segons el quadre macroeconòmic, la taxa d'atur serà del 19,9% aquest any i del 17,9% el que ve, mentre que el deute públic se situarà en el 99,1% i en el 99% del PIB, respectivament. De Guindos va reiterar que el pes del deute públic s'ha reduït per primera vegada en el conjunt de l'economia i va incidir que cap país de la zona de l'euro ha fet un ajust com el d'Espanya, "i a més amb creixement econòmic".

Els portaveus dels grups parlamentaris de l'oposició van mostrar la seva disconformitat amb el contingut de les previsions governamentals. El portaveu econòmic del PSOE, Pedro Saura, va acusar el ministre d'enganyar Europa i els espanyols amb els Pressupostos del 2016 i de saber que el dèficit es desviarà, mentre que Podem va criticar que el Govern en funcions "amagui" informació a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), ja que els ha presentat el Programa d'Estabilitat. Des de C's, el portaveu d'Economia, Toni Roldán, va subratllar que l'executiu del PP deixarà un "esvoranc profundíssim" al successor.