La producció de vehicles a Espanya durant el primer trimestre de l'any ha ascendit a 768.859 unitats, el 7,6% més que en el mateix període de 2015. Segons va informar ahir l'Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac), s'han fabricat més de 12.600 vehicles al dia durant el període analitzat a un ritme de treball "intensiu", que encara es pot millorar. El març passat la producció va ser de 270.985 unitats, el 7,70% més que en el mateix mes de 2015.

Per a la patronal el primer trimestre ha estat marcat pel "bon comportament" dels mercats europeus, on es destinen en la seva major part dels vehicles fabricats a Espanya. La font destaca que el "fort ritme" exportador cap a altres zones geogràfiques com Turquia o nord d'Àfrica ha ajudat de manera "significativa" a augmentar els ritmes de fabricació, així com el comportament del mercat intern, que ha crescut el 7%. Aquestes xifres confirmen per Anfac el "pas sòlid" de la producció espanyola cap a l'objectiu 2016 de fabricar 2,8 milions de vehicles. Si s'aconsegueix aquesta xifra seria el cinquè any consecutiu que augmenta la fabricació a Espanya, el que acostaria l'objectiu per a l'any 2017 de fabricar 3 milions de vehicles.

No obstant això, Anfac estima que "encara queda molt marge de millora", ja que la capacitat de producció a Espanya se situa per sobre d'aquests tres milions de vehicles, de manera que defensa la necessitat que s'implantin noves reformes que millorin l'entorn competitiu d'Espanya.

Pel que fa a l'exportació, entre gener i març ha pujat el 9,12% en taxa interanual, fins a les 630.799 unitats, fet que suposa que el 82,4% de la fabricació nacional va fora d'Espanya. El març es van exportar 223.834 unitats, cosa que representa una alça del 9,35% respecte al mateix mes d'un any abans, segons les xifres dels fabricants. Una altra de les dades facilitades per Anfac és el referit al valor de les exportacions de vehicles, que en aquest cas és del mes de febrer. En el primer bimestre de l'any s'han exportat turismes per valor de 4.894.000 d'euros, el 7% més que en el mateix període del 2015.