Arran, Acció Lila, CNT, Endavant, Assemblea Llibertària, Assemblea d'Estudiants de Manresa i la PAHC convoquen per a diumenge l'única manifestació que se celebrarà a la capital del Bages per commemorar el Primer de Maig. L'acció reivindicativa s'iniciarà a 2/4 de 12 del migdia de diumenge a la Ben Plantada i, després de recórrer el centre de la ciutat, acabarà a la plaça Major, on es llegirà un manifest.

Segons explicava Marc Mordillo, d'Arran, durant la presentació de la manifestació, aquesta vol "impugnar el model social i econòmic" i va recalcar que s'organitza "contra el capitalisme". "El dia a dia és nostre i volem omplir els carrers perquè ens el retornin", va afegir Mordillo. La manifestació, va dir, "reivindica els vincles socials i comunitaris" i es proposa "conra la propietat privada" i a favor "de dret a l'oci i la lectura". És, en definitiva, una acció "contra l'explotació" i per "la vida digne".

La manifestació es va presentar en un acte que va tenir lloc davant l'oficina de Movistar del primer tram del Passeig Pere III en protesta, va explicar Oria Farré, també d'Arran, per les condicions laborals que van empènyer els subcontractats de Telefónica a la vaga l'any passat i per denunciar "el servilisme" de les grans centrals sindicals.

D'aquesta manera, Manresa tornarà a tenir un any més una única manifestació, sense representació de les grans centrals sindicals, fet que no ocorre des del 2009.

Precisament, la lluita contra la pobresa salarial i social centrarà la reivindicació dels sindicats CCOO i UGT en la celebració del pròxim Primer de Maig al conjunt català, que les centrals volen aprofitar per llançar una ofensiva sindical i passar de defensar drets a exigir la seva recuperació. "Aquest Primer de Maig ha de suposar un punt d'inflexió. Fins ara estàvem a la defensiva i intentàvem evitar la pèrdua de drets socials i laborals. Es tractava de resistir. Però ara és el moment d'exigir i reivindicar una altra redistribució de la riquesa", va assegurar el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego.

De la seva banda, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, va subratllar que "hem d'iniciar una ofensiva sindical per recuperar els drets perduts i els salaris retallats en l'àmbit públic i privat". En l'àmbit públic, aquestes reivindicacions es materialitzarien en la recuperació de la paga extra encara no retornada als treballadors i en la convocatòria de places públiques, mentre que en el sector privat l'objectiu també seria l'increment salarial a través de la negociació col·lectiva. "En la sortida de la crisi el paper dels sindicats és clau. Sense ells, sortirem de la crisi amb desigualtat", va advertir Ros, que viurà diumenge el seu primer Primer de Maig com a secretari general d'UGT.

Els dos sindicats conviden a participar el Dia Internacional del Treball en les manifestacions de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa amb el lema "Contra la pobresa salarial i social: Treball digne i drets".