Els impulsors del Seminari Taifa Miren Etxezarreta i José Iglesias seran els convidats de la jornada sobre economia crítica que organitza la Fundació La Plana, de Santa Maria d'Oló, el proper 28 de maig. La catedràtica emèrita d'Economia aplicada a la UAB i l'expert en Renda Bàsica abordaran en les seves intervencions l'actual situació econòmica i les perspectives que s'obren en la recuperació. La jornada, l'accés a la qual costa 25 euros (amb el dinar inclòs), s'iniciarà a les 12 del migdia i s'allargarà fins a 2/4 de 8 del vespre.

La jornada arriba en el trentè aniversari del centre La Plana, convertit en fundació fa tretze anys. L'espai acostuma a organitzar activitats, estades i jornades a l'entorn d'aspectes com la cura de la ment i el cos, l'acompanyament personal i la cultura, però també la política, l'economia o la filosofia. Durant aquestes tres dècades, aquest centre ha donat veu a col·lectius com Tascó (de divulgació de l'assistència al part a casa), So de Pau (una ONG vertebrada a l'entorn de la solidaritat, el desenvolupament, la pau i els Drets Humans al Mediterrani), la Fundació Randa (promoguda per Lluís Maria Xirinacs) i el col·lectiu de gais i lesbianes, entre d'altres, a més d'haver afavorit la conscienciació per la conservació del medi natural. Per les jornades de La Plana també han passat noms rellevants dels moviments alternatius com Arcadi Oliveres, la sallentina Anna Gabriel o la monja Teresa Forcades. "Promovem alternatives al model imperant", resumeix Albert Barbé, un dels patrons de la fundació.

El Seminari Taifa, al qual estan vinculats Etxezarreta i Iglesias, també ha col·laborat amb la Fundació La Plana. Aquest col·lectiu està integrat per persones provinents de l'àmbit acadèmic "descontentes amb l'enfocament econòmic dominant de les universitats actuals, completament monopolitzades pel corrent de pensament neoclàssic i neoliberal", i que proposen "una aproximació en termes d'Economia Política" a les qüestions relatives a l'ensenyament i l'estudi econòmic. Entre les matèries abordades pel seminari en les seves publicacions i jornades figuren qüestions com l'economia de l'Estat espanyol, el paper del sector públic, l'anàlisi dels pressupostos de l'Estat, la Unió Europea, la ciutat i el problema de l'habitatge, la deslocalització empresarial, l'evolució dels salaris, la crisi econòmica i, més recentment, la crisi del deute i les retallades de drets socials.

La Fundació La Plana ofereix, a més d'activitats culturals (la més rellevant té lloc durant el mes d'agost), la possibilitat d'hostatjar-se en les seves instal·lacions, organitzades a l'entorn d'una masia del segle XIX, i que posen a l'abast dels estadants diferents sales de treball i un magnífic entorn natural. La Plana, que disposa d'una vintena d'habitacions (algunes d'adaptades per a convalescències) acull tant artistes (ha signat convenis amb l'escola Masana) com grups i particulars. La Plana, dirigida per un grup de persones que hi resideix en comunitat, està ubicada al nucli de Sant Joan d'Oló.