La Generalitat va ingressar l'any passat un total de 2.880 milions d'euros pels impostos que gestiona, fet que suposa el 5,93% més que el 2015, gràcies principalment a la bona evolució de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, que va aportar el 12,14% més.

El Govern català fa balanç dels impostos que gestiona l'Agència Tributària de Catalunya en l'últim informe mensual de tributs, el corresponent al desembre del 2016. L'informe apunta que, si no és per factors com l'anul·lació, per part del Tribunal Constitucional, de l'impost català sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear, que va obligar a tornar 32,3 milions, els ingressos tributaris gestionats per la Generalitat haurien crescut el 8,38% en relació amb el 2015, fins a 2.914,9 milions.

L'estadística dels ingressos que gestiona l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) inclou, d'una banda, aquells impostos que ha tirat endavant el Parlament; és a dir, els propis. Dins aquest bloc hi ha, per exemple, la taxa turística, el de grans establiments comercials i el de pisos buits. I, d'altra banda, la llista també incorpora la recaptació d'aquells tributs cedits per l'Estat (bé sigui totalment o parcialment) com ara patrimoni, successions i donacions o els que es graven sobre el joc.

Durant el 2016, els ingressos pels tributs vinculats al sector immobiliari (que suposen més de la meitat de la recaptació) s'han arribat a enfilar més del 12%, i se situen en 1.652,91 milions. De fet, aquesta alça ja l'anticipaven les xifres de compravenda de pisos (sobretot, de segona mà) que fa poc va fer públiques el ministeri. Durant l'any passat, les transaccions d'habitatges a Catalunya van augmentar el 20%, es va registrar la millor dada d'ençà de l'inici de la crisi. Això, de retruc, es tradueix en més ingressos tributaris. Si es compren i venen més pisos i cases, es recapta més. En concret, la Generalitat va ingressar 1.425 milions per transmissions patrimonials i quasi 400 milions per actes jurídics documentats (que, entre d'altres, grava les hipoteques al registre).

L'impost de patrimoni ha incrementat la recaptació el 7,31% (495,45 milions). Hi ha hagut aquest augment, sobretot, per l'increment de la quota mitjana a ingressar i per l'augment del nombre de declarants que va sumar el tribut (més de 1.400, el 2% més).

Un altre dels impostos -en aquest cas, propi- que també ha augmentat recaptació és el de la taxa turística. Durant el 2016, els seus ingressos s'han enfilat el 10,29%, i s'ha arribat a ingressar 47,61 milions. Sobretot, per la recaptació que han aportat hotels, habitatges d'ús turístic i apartaments arran de l'augment de turistes.

Dins la llista de tributs que augmenten recaptació al llarg de l'exercici passat hi ha també donacions (el 16,82% més). Per contra, però, un altre tribut de la mateixa família, el de successions, veu disminuïts els ingressos fins al 8% (371,54 milions).

El 2016 també ha estat el primer exercici en què han entrat en joc dos nous tributs: el d'emissions contaminants a l'atmosfera, que paga l'aviació comercial, i el que grava els habitatges buits en mans d'entitats bancàries. Per un i altre, respectivament, l'ATC ha ingressat 2,99 i 11,49 milions.

La llista de tributs propis i cedits per l'Estat es complementa amb altres tributs com el de grans establiments comercials (15,3 milions, el 2,38% més) o aquells que graven el món del joc i les apostes, com els que s'apliquen sobre casinos i bingos. En conjunt, aquest grup de tributs manté la recaptació d'un any per l'altre (201,31 milions). A l'altra banda de la balança hi ha aquells impostos que s'han vist afectats per sentències judicials que han obligat la Generalitat a retornar-ne el que s'havia recaptat. Aquest és el cas de l'impost de les nuclears i el dels dipòsits en entitats de crèdit, declarats inconstitucionals i nuls pel TC.