Investigadors d'Eurecat-CTM participen en el projecte Solarpur, que utilitza per primera vegada l'energia fotovoltaica amb l'objectiu de millorar la gestió dels purins procedents de granges ramaderes, a fi d'ajudar a la sostenibilitat del sector ramader i facilitar l'exportació de l'excedent de purí en zones amb dèficit de fertilitzant natural.

El projecte, que està liderat per les empreses SUD Renovables i Granges Terragrisa, té un important potencial per a les zones amb una elevada concentració de nitrats a l'aigua subterrània a Catalunya, i contempla també la seva aplicació en altres zones de l'estat espanyol i d'Europa que tenen el mateix problema, segons expliquen fonts del centre tecnològic.

En conjunt, aquest nou procés es calcula que permetrà la reducció del volum del purí, de manera que es rebaixaran els costos de transport a menys de 6 ?/m3 produït. També facilitarà l'ús del residu com a fertilitzant natural en zones deficitàries de nutrients i controlarà les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades a l'emmagatzematge en basses dels purins.

Per al projecte, els investigadors instal·laran una planta pilot en una granja porcina de les zones afectades, on incidiran en l'evaporació del contingut aquós dels purins tractats prèviament amb un sistema de separació sòlid/líquid i un sistema biològic. En aquest sentit, preveuen que podran contribuir en la reducció per evaporació del 50 per cent del contingut líquid, i concentraran d'aquesta manera el contingut en nutrients.

El projecte, que s'espera que finalitzi a mitjan 2018, tindrà el suport d'Agroxarxa i del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i s'enquadra dins la convocatòria Nuclis Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental 2015.