Un informe de l'Organització per a la Cooperació i per al Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha advertit que el creixement de l'economia espanyola es pot veure dificultat per les «tensions persistents» a Catalunya i que faci reduir de manera «significativa» la confiança del consumidor i de les empreses fent retrocedir més del previst la demanda interna.

A més, alerta de l'augment del proteccionisme i d'un impacte més gran que l'esperat del Brexit. De moment, per a aquest 2017 l'organisme estima que Espanya creixerà el 3,1% i superarà el 3% per tercer any consecutiu, per sobre la mitjana dels països de la UE, tot i que adverteix que caurà fins al 2,3% i el 2,1% de cara als anys 2018 i 2019, respectivament.

L'OCDE apunta que l'efecte dels baixos preus del petroli i impostos baixos després de la crisi es començarà a dissipar per justificar el descens en el creixement a partir de l'any que ve.

Pel que fa al dèficit públic, les previsions de l'OCDE pronostiquen l'1,3% de cara l'any que ve, mentre que per a aquest any calcula que es tancarà al 3,2% en relació al PIB, davant el 4,5% del 2016, segons l'informe presentat ahir a París. Quant a la taxa de desocupació, l'OCDE reconeix que es va reduint, malgrat que «es manté alta, particularment entre els joves i els aturats de llarga durada» i demana que es millori la qualitat dels llocs de treball, segons assenyala, deteriorada durant la crisi. Per a final del 2019, l'organisme calcula que la taxa haurà caigut fins al 13,5%, tot i que encara per sobre de la mitjana europea.

En termes globals, l'economia mundial confirma la seva recuperació, amb millores del PIB del 3,6% el 2017 i del 3,7% el 2018, encara que no de manera «sòlida ni integradora» en un context entelat per l'elevat endeutament de les llars i les empreses no financeres. El secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, va advertir que, encara que l'impuls actual és «positiu», al 2019 s'espera una desacceleració de fins al 3, 6%. «El creixement encara ha de ser més inclusiu i més sostenible en l'àmbit mediambiental», va dir Gurría, per a qui l'alt nivell de deute de les llars de diverses economies avançades i el lent avanç de la productivitat són les grans preocupacions.