El cap de llista de JuntsxCat i president del Govern destituït en aplicació de l'article 155, Carles Puigdemont, ha instat aquest divendres el president del Govern central, Mariano Rajoy, a reunir-se amb ell a Brussel·les sense cap condició prèvia per cap de les dues parts, ja que ha demanat "política de bona voluntat, sense condicions". La resposta del president espanyol no ha tardat a arribar. "Amb qui m'hauria de seure és amb qui ha guanyat les eleccions, que és Arrimadas", ha dit Rajoy, tot i que també ha afegit que no descarta trobar-se amb Puigdemont si és investit President.

Puigdemont ha ofert una roda de premsa aquest divendres al migdia davant dels mitjans de comunicació en el Press Club Brussels Europe l'endemà de les eleccions: "Com a mínim ens hem guanyat el dret a ser escoltats".

Està disposat a trobar-se amb Rajoy per abordar una nova etapa política "presidida per solucions polítiques, no per repressió penal, en aquesta repressió delirant en què han entrat".

Ha dit que els més de dos milions de vots a l'independentisme "no són un holograma, són quelcom real", i ha recordat al Govern central que ha estat el mateixexecutiu central el que ha posat les condicions d'aquests comicis, ha dit.

Creu que "les coses no poden continuar igual" si el soberanisme ha sumat tants vots, per la qual cosa considera que Rajoy no pot negar-se al diàleg.

Puigdemont ha insistit en la voluntat d'una majoria de catalans per aconseguir la independència, però ha advertit que "el proper pas immediat" ha de ser parlar amb Rajoy, perquè "és necessari trobar noves vies de solució política".

El candidat de JuntsxCat també ha demanat diàleg a la CE, per la mateixa raó dels resultats electorals: "Ens mereixem com a mínim ser escoltats" encara que la CE no canviï la seva posició sobre Catalunya.

«Nova majoria parlamentària»

Puigdemont ha preguntat a Rajoy "com pensa evitar" que el Parlament no pugui investir un president del bloc independentista, la candidatura més votada del qual ha estat la seva -que ha quedat segona en les eleccions després de Cs-.

Ha defensat "la nova majoria parlamentària que hi ha en el Parlament" i també la possibilitat que l'investeixin president a ell mateix una altra vegada.

"Haig de ser investit president i haig d'entrar al Palau de la Generalitat" si hi ha un acord postelectoral perquè així sigui, i ha dit que el bloc alternatiu --en al·lusió als constitucionalistes-- no pot competir amb això.

Treure policies i «Homes de negre»

Per a ell, "la normalitat alterada aquestes últimes setmanes i mesos torna a Catalunya, de la mà del Govern, que ha estat, és i serà la garantia d'estabilitat": torna amb la continuïtat institucional, l'expressió democràtica i no violenta de les demandes del Govern i amb les seves polítiques públiques pensades per a tota Catalunya, ha defensat.

Ho ha contrastat amb la intervenció de l'autonomia, amb la qual "han pretès trencar la societat catalana allà on hi havia discrepància política" i volent també trencar la continuïtat institucional de la Generalitat, interrompent a més les polítiques públiques, segons ha dit.

"Fa falta una rectificació urgent, i el president Rajoy té una oportunitat magnífica de no crear més problemes", ha insistit, per la qual cosa ha instat a reunir-se amb ell.

"Com a gest de bona voluntat, el president Rajoy hauria de repatriar tots els policies que ha enviat a Catalunya" des que es va fer el referèndum de l'1-O.

També ha demanat que tregui de Catalunya els "homes de negre" que apliquen l'article 155 de la Constitució.

Si hi ha un altre referèndum

"Malgrat tots els esforços de l'Estat espanyol, de la violència i la repressió, som més forts que mai", ha afegit.

Preguntat per si contempla com a opció que Catalunya segueixi sent part d'Espanya, Puigdemont ha respost que, si hi ha un "acord final" per celebrar un referèndum i aquest és el resultat de la consulta, les forces independentistes estaran "compromeses a respectar-lo".

Puigdemont ha comparegut acompanyat pels exconsellers de JuntsxCat que l'acompanyen a Bèlgica --Lluís Puig i Clara Ponsatí--, però no els altres dos, d'ERC: Toni Comín i Meritxell Serret.

A més, han assistit l'eurodiputat de PDeCAT, Ramon Tremosa, i altres membres de la llista de JuntsxCat.

No de Rajoy a l'oferta de Puigdemont

Preguntat sobre l'oferta de Puigdemont de reunir-se fora d'Espanya amb el president espanyol, Rajoy ha assegurat que amb qui haurà de parlar és amb Arrimadas, que és la vencedora dels comicis. Tornat a preguntar per aquesta qüestió, ha puntualitzat que caldrà esperar a veure qui és el president. "Hauré de parlar amb la persona que exerceixi la presencia de la Generalitat, per a la qual abans ha de ser de prendre possessió escó, ser escollida i estar en condicions de parlar amb mi", ha matisat, sense fer cap referència directa a Puigdemont.

Els periodistes també han qüestionat si el resultat electoral és un càstig al 155. Un extrem que Rajoy ha negat perquè, segons apunta, Cs també els va recolzar i, en canvi, ha estat la força guanyadora. Un creixement que atribueix al fet que Arrimadas ja era líder de l'oposició i que, en els cercles del PP, es vincula a la crida al vot útil que ha fet la formació taronja.

El president espanyol creu que el 155 s'ha aplicat "de manera intel·ligent" i ha reiterat que era "necessari" per "retornar la legalitat a Catalunya". "Es tractava d'una situació excepcional i vam actuar amb prudència", ha manifestat.

Tot i això, ha remarcat que havia d'aplicar-se durant un període curt de temps i ha justificat que es convoquessin eleccions al més ràpid possible. "Crec que l'excepcionalitat en democràcia ha de ser molt curta al temps", ha declarat. Un argument que ha tornat a fer servir quan li han preguntat si pensa tornar-lo a aplicar en cas d'un Govern independentista. "Espanya és una democràcia i la gent escull els seus parlaments i convé respectar les decisions, no es pot prolongar sine die", ha reflexionat.

Rajoy ha tancat la porta a un avançament electoral a nivell espanyol. "Les legislatures són per a quatre anys perquè a la gent no se la pot obligar constantment a anar a les urnes" ha justificat. Tampoc creu que el resultat electoral hagi d'afectar la negociació dels pressupostos generals de l'estat per al 2018 (que encara no s'han aprovat) i apunta que tampoc pensa canviar el plantejament del govern espanyol davant la comissió impulsada pel PSOE al Congrés per reformar la Constitució.