Mor l'escriptor Paul Auster als 77 anys

L'autor de 'La trilogia de Nova York' ha traspassat a causa d'un càncer de pulmó

L’escriptor nord-americà Paul Auster

L’escriptor nord-americà Paul Auster / | EDU BAYER

Europa Press

L'escriptor estatunidenc Paul Auster ha mort aquest dimarts a Brooklyn, un barri de la ciutat de Nova York (Estats Units) als 77 anys a conseqüència d'un càncer de pulmó, segons ha informat el diari The New York Times.

La mort d'Auster, autor d'obres com 'La trilogia de Nova York', 'Sunset Park', 'Invisible' o 'El llibre de les il·lusions', ha estat confirmada al citat diari per la seva amiga Jacki Lyden.

La seva trajectòria i popularitat ha fet que la seva obra hagi estat traduïda a més de quaranta idiomes, i l'ha portat a ingressar en l'Acadèmia Estatunidenca de les Arts i les Ciències i a rebre el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres el 2006.

El novembre de 2023 va publicar la seva última novel·la, 'Baumgartner', que va arribar després de la novel·la '4 3 2 1', de 2017, els assajos 'La flama immortal d'Stephen Crane', de 2021, i 'Un país banyat en sang', del 2023.

El testament literari de Paul Auster: cinc llibres per entendre la seva carrera

  • 'Brooklyn Follies'
  • 'El llibre de les il·lusions' (2002)
  • 'Un home a les fosques' (2008)
  • 'El palau de la lluna' (1989)
  • 'La trilogia de Nova York' (1985-1987)

"Quant t'hem llegit i rellegit i estimat"

A les xarxes socials, escriptors, periodistes i altres personalitats i institucions del món de la cultura, lamenten la pèrdua del novel·lista que, segons molts d'ells, ha deixat orfes als seus lectors.

La seva editorial en espanyol, el Grup Planeta i Seix Barral, també ha expressat el seu profund pesar per la mort de "del nostre autor i amic Paul Auster (1947-2024). Ens unim al dolor de la seva esposa Siri i de Sophie, Spencer i Milers, i al dels seus innombrables lectors", han precisar en un missatge.

"Ens entristeix molt conèixer la defunció del nominat al Premi Booker, Paul Auster, el treball del qual va commoure a lectors i va influir en escriptors de tot el món, i la generositat dels quals es va sentir en altres tants sectors. Estenem el nostre més sentit condol a la seva esposa Siri Hustvedt i a la seva família", han dit des del compte dels Premis Booker, un dels més significatius en llengua anglesa.

"S'ha mort Paul Auster, un dels grans escriptors estatunidencs. Quan mor un escriptor, se'ns mor l'amor a la vida", ha escrit el poeta i novel·lista espanyol Manuel Vilas.

Polítics, com el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, s'han unit a les mostres de condol en dir que suposa "una gran pèrdua. Ens deixa les seves extraordinàries novel·les amb les quals continuarem veient el món des de Brooklyn i llegint sobre vides que ens condueixen a unes altres".