Quines empreses catalanes proveeixen Mercadona? N'hi ha una del Moianès

La cadena propietat de Juan Roig eleva fins a 5.000 milions d'euros les compres en aquesta comunitat

La companyia acaba el 2023 amb gairebé 250 establiments oberts a Catalunya, el 15% de la xarxa que té a Espanya

El quefir marca Hacendado és elaborat per un dels proveïdors catalans de Mercadona, Productes del Moianès

El quefir marca Hacendado és elaborat per un dels proveïdors catalans de Mercadona, Productes del Moianès / MERCADONA

Paula Clemente

Mercadona va destinar l'any passat 5.004 milions d'euros a la compra de productes a uns dos-cents proveïdors i interproveïdors especialistes catalans i a una mica més de 1.700 pimes amb seu a Catalunya. Això és un 14,7% més que el 2022. Així ho xifra la cadena de supermercats en un comunicat distribuït aquest dilluns, en què, a més de fotografiar la dimensió i situació de la companyia a la comunitat, cita alguns dels noms que conformen aquesta llista. N'hi ha un de la Catalunya central, Productes del Moianès, que s'encarrega d'elaborar el quefir dels supermercats propietat de Juan Roig.

A més de Productes del Moianès, quines altres empreses catalanes proveeixen a Mercadona? Segons el balanç presentat per la companya, a organitzacions lleidatanes fruiteres com Catafruit, Nufri, Molnar o Grup Cooperatiu Fruits de Ponent, els ha comprat uns 46 milions de quilos de peres, pomes, préssecs i nectarines. També, ha adquirit fruites de Fructícola Empordà i Girona Fruits, ambdues gironines. I de la tarragonina Cerima Cherries, la cadena n'obté les cireres.

L'embotit procedeix de Casa Tarradellas, Embotits Monter, Noel i La Selva, que, entre les quatre, han servit més de 120 quilos de producte a les botigues. I el dolç, d'empreses com Pastisfred, que des de Montblanc (Conca de Barberà) ha proporcionat a la cadena 12,5 milions de pastissos entre el gener i el desembre de l'any passat, o de Productes del Moianès (Moià), que ha fet el mateix amb 9 milions d'unitats de quefir líquid.

Finalment, a l'àmbit de la higiene personal, el supermercat amb més quota de mercat a Catalunya (també a Espanya) esmenta els gels de bany i xampú de Laboratoris Maverick (Ulldecona, Montsià) i l'assortiment de maquillatge i esmalt d'ungles de You Cosmetics (Gavà, Baix Llobregat) i Wecolors (Vilassar de Dalt, El Maresme). Les bosses d'escombraries arriben des de Saplex (Canovelles, Vallès Oriental).

Inversions, nombre de botigues i empleats

"Aquesta recerca d'un assortiment eficaç, de qualitat contundent i a un preu imbatible forma part del procés brutal de transformació de Mercadona, que al llarg del 2023 també ha continuat avançant en la implantació del seu model de botiga eficient i en l'optimització i la millora dels blocs logístics que té situats a Abrera, Sant Sadurní d'Anoia i Sant Esteve Sesrovires”, indica l'empresa en el seu comunicat.

Mercadona va invertir l'any passat 75 milions d'euros en treballs d'adaptació de botigues, així com en millorar la seva infraestructura de venda 'online'. Això s'ha traduït en l'obertura de 2 supermercats nous que etiqueten d''eficients', la transformació completa de 4 botigues en establiments d'aquest estil i la reforma de 5 dels seus locals a Barcelona, la seva àrea metropolitana i a Ripoll.

Amb això, la cadena ja té gairebé tres quartes parts de la xarxa a Catalunya transformada. Són 179 establiments dels 249 de què disposen actualment. De fet, a terres catalanes, lacompanyia de Juan Roig hi té un 15% dels seus 1.600 supermercats repartits per tot Espanya. En concordança, també un 15% de la seva plantilla és a Catalunya: Mercadona va contractar l'any passat gairebé 600 nous treballadors en aquest territori. Són 15.200 persones empleades aquí.

Subscriu-te per seguir llegint