DIA DELS TREBALLADORS

La manifestació de l'1 de maig aplega unes 300 persones a Manresa sota el lema "Fem avançar la lluita"

Els manifestants han fet accions de protesta davant de comerços i han desplegat una pancarta a la UPC per a denunciar la relació de la universitat amb ICL

La capçalera de la manifestació de l'1 de maig a Manresa sota el lema "Fem avançar la lluita"

Oscar Bayona

Unes 300 persones s'han manifestat aquest dimecres al migdia per Manresa en el marc del Dia Internacional dels Treballadors per protestar contra la precarietat laboral i exigir el final de la guerra de Gaza. La manifestació, convocada per CNT, CGT, Acció Sindical del Bages i COS (els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, fa anys que no organitzen cap acció a la capital del Bages pel Primer de Maig), ha arrencat mandrosament al voltant de 3/4 de 12 del matí a la plaça Catalunya, i ha fet un recorregut inusual per la part alta de la ciutat fins a la Ben Plantada, on acostumava altres anys a començar. 

Pancarta de les treballadores d'educació que han llegit el manifest

Pancarta de les treballadores d'educació que han llegit el manifest / oscar bayona

Abans de començar la marxa, un col·lectiu de treballadores d'educació de l'etapa educativa de 0 a 3 anys han llegit un manifest per reclamar millores laborals al sector i la firma d’un nou conveni. Era el preàmbul de la manifestació, que ha transcorregut de manera pacífica i reivindicativa, seguida per un discret però atent desplegament policial.

Manifestació de l'1 de maig a Manresa: els participants fan pintades a comerços i empreses

Oscar Bayona

Rere una pancarta amb el lema «Fem avançar la lluita», els participants han enfilat cap al carrer Saclosa i el carrer Barcelona, on s'han fet les primeres aturades per guixar amb pintura els locals de Carrefour, Domino’s Pizza i el d’Ampans Activa, davant del qual s'ha llegit un manifest contra els «abusos de l’empresa». «Ampaga’ns el que ens mereixem», deien els adhesius estampats a la porta del local de la fundació. Abans d’enfilar les Bases, la comitiva s'ha traslladat fins al Mercadona d’aquell sector per deixar-hi escrit «La vostra riquesa, la nostra misèria», i on un representant de la pagesia ha reclamat posar fi a «l’especulació dels aliments, la terra i l’aigua». 

Manifestació de l'1 de maig a Manresa: acció davant de l'UPC

Oscar Bayona

En arribar davant la UPC, un grup de manifestants encaputxats han desplegat unes lletres de cartró que, imitant el logo de la universitat, escrivien ICL. En una altra lectura, s'ha exigit a la UPC trencar la «complicitat» amb la multinacional israeliana pels seus vincles amb l’exèrcit d’aquell país i s'ha criticat l’ús d’aigua per a l’activitat minera en temps de sequera. Mentrestant, un altre grup de manifestants encaputxats havien aconseguit pujar fins al sostre de l’edifici universitari, des d’on han desplegat una pancarta on es podia llegir «Sang a Gaza, sequera a casa.UPC trenca les relacions amb ICL». 

Els crits de «Boicot a Israel» i lemes com «Del riu fins al mar Palestina vencerà» evidenciaven que el conflicte palestí era enguany al centre de la reivindicació del Primer de Maig manresà. 

Durant el transcurs de la marxa, els organitzadors han repartit fulletons on es denunciava l'«explotació laboral, precarietat i encariment del cost de vida» així com la «devastació de la terra» i els «macroprojectes». El text també apuntava que «la situació de sequera agreujada per una gestió de l'aigua que prioritza el turisme i el guany privat per sobre del bé comú» ha acabat repercutint «en la classe treballadora i, en especial, les pageses» i posava en valor les organitzacions de la regió central que «treballem dia a dia per organitzar-nos com a classe treballadora (...) per poder construir un sistema alternatiu al capitalisme, que ens permeti un futur digne».

Al final de la marxa, ja a la Ben Plantada, una manifestant s'ha adreçat al col·lectiu (que ja s’havia reduït força a aquella hora) tot insistint en el clam contra «la precarització», i també contra la llei del lloguer, i s'ha recordat que a Manresa «hi ha 7.000 pisos buits». S'ha clamat contra el projecte del Hard Rock, contra el propietari de Mercadona, Juan Roig, i, en general, contra «els rics» i una especulació laboral i financera de la qual, ha dit la portaveu, «no ens fem responsables. Només ens en fem del futur». L’al·legat final ha instat a combatre el feixisme, però també ha carregat contra ERC i el PSOE i ha conclòs amb una proclama solidària amb Palestina.

Participants a la manifestació de l'1 de maig a Manresa

Participants a la manifestació de l'1 de maig a Manresa / Oscar Bayona