Els Mossos d'Esquadra han detectat durant aquest any un increment d'aquest tipus de delicte, mentre que s'han reduït els violents i els relacionats amb l'ordre públic, com les baralles al carrer o les accions violentes contra les persones. D'aquest any 2008, l'intendent de la Regió Policial Central dels Mossos, Miquel Esquius, n'ha destacat també l'increment del nombre de l'activitat que ha comportat la tipificació delictiva d'infraccions relacionades amb el trànsit i la dels casos de violència domèstica.

Segons Esquius, la Regió Policial Central no té un nombre de delictes molt rellevant, però sí que durant aquest any ha experimentat creixements de determinats delictes, com els que afecten el patrimoni, que representen més del 60% del total. En aquest sentit, l'intendent ha explicat que arran d'aquesta detecció de casos s'han activat diferents intervencions i campanyes per evitar-los i prevenir-los.

El responsable dels Mossos d'Esquadra a aquest territori considera que hi pot haver una relació entre l'increment d'aquests casos i la situació de crisi econòmica, que empeny algunes persones a cometre delictes de poca entitat.

No obstant això, Esquius destaca que les diferents intervencions que s'han dut a terme han permès neutralitzar petits grups que havien generat alarma al territori, com els autors dels robatoris silenciosos que es van produir a principis d'any a la comarca de l'Anoia. La mateixa situació es va repetir amb la reincidència d'uns delinqüents que cometien robatoris en benzineres del Bages. Aquells casos van generar una percepció d'inseguretat que s'ha eradicat amb les detencions, diu.

Anys enrere, explica Esquius, hi havia més grups organitzats que actuaven al territori. Ara, explica, els autors dels delictes tenen 'poca capacitat tècnica'. Es tracta d'autors de delictes 'poc sofisticats i de poca incidència', però que són més reincidents, en moltes ocasions perquè les seves actuacions no comporten penes de presó.

Durant aquest any 2008 això ha afectat especialment sectors com els del metall o el de la construcció, que han estat víctimes d'un gran nombre de robatoris de material de coure, ferro o alumini, que en alguns casos han triplicat el seu preu de venda al mercat. Segons Esquius, aquests petits delinqüents han aprofitat el moment àlgid de la construcció per cometre aquests robatoris.

Esquius destaca l'eficiència del cos a l'hora de practicar detencions en aquest àmbit, però reconeix que és un dels més complicats en el qual actuar perquè les quantitats robades no comporten penes de presó i sovint, els autors, són reincidents. Això ha generat, explica, molta sensació d'inseguretat al sector de la construcció.

Com a la resta de territoris, l'activitat dels Mossos d'Esquadra durant aquest any 2008 s'ha vist incrementada per la nova tipificació dels delictes relacionats amb el trànsit. Seguint les tendències generals, aquestes comarques han experimentat també un augment, per tercer any consecutiu, dels delictes relacionats amb la violència domèstica.

Segons Miquel Esquius, aquest creixement dels delictes de violència domèstica s'ha d'atribuir no tant a un augment dels casos, sinó al seu aflorament i denúncia per una millor atenció de les víctimes des dels cossos policials. Ara, afirma, 'tenim un major coneixement de casos'. De fet, afegeix, en aquests moments no hi ha cap dona del territori que requereixi de serveis de vigilància durant tot el dia i només cinc o sis reben protecció puntual quan es desplacen a llocs públics. Alhora, Esquius ha volgut desvincular la comissió d'aquests delictes a l'increment de la població estrangera, ja que els denunciats són tant estrangers com nacionals a parts iguals.

Al costat d'aquest tipus de delictes que s'han incrementat durant l'any 2008, Esquius destaca també la reducció dels delictes que impliquen violència o els que suposen l'alteració de l'ordre públic, com les baralles al carrer o les agressions o amenaces contra les persones.

Pel que fa als objectius que es marca Esquius per a l'any 2009 passen per una atenció especial a la resolució dels casos que tenen a veure amb delictes que afecten més la persona i la seva intimitat. Es tracta dels delictes de violència domèstica, els relacionats amb el trànsit, els delictes violents i els delictes contra el patrimoni